Hlavní obsah

Harlej: Když je vzestup pomalý, případný pád méně bolí

Právo, Jaroslav Špulák

Již v pátek začne v Herálci turné ke dvaceti letům existence české rockové skupiny Harlej. Série koncertů potrvá až do 26. prosince, kdy skončí ve Strakonicích.

Foto: archív skupiny

Skupina Harlej má dvacet let. Tonda Rauer vpravo.

Článek

Pražská pětice má na svém kontě jedenáct studiových alb a stovky koncertů. Na okolnosti vzniku vzpomíná zakládající člen, kytarista Tonda Rauer. „Dali jsme se dohromady víceméně náhodně. Již rok a půl před tím, než jsme začali nahrávat první desku, existovala většina písniček na ni. Harlej se tedy dal dohromady za účelem toho, aby se nahrály. Sešli jsme se víceméně z legrace, ale jakmile jsme začali točit desku Aj mena ou bejby hel, chtěli jsme, aby kapela fungovala dál,“ konstatuje.

Úspěch se dostavil rychle. „Při natáčení písně nabraly tvar a my začali věřit, že by se mohly líbit. Potom přišel videoklip k písničce Vládík a Toník a ten to nastartoval. O kapele se rázem začalo vědět. Následoval klip k písničce Zfetovanej, v sedmadevadesátém druhé album Harlej krišna a o rok později jsme jeli na turné jako předkapela skupiny Kabát. Tam jsme si ověřili, že lidé už Harlej znají,“ vzpomíná Rauer.

Byla otázka, jestli se kapele podaří udržet si popularitu i v následujících letech. „Když se skupina dostane z nuly na nějakou úroveň, je to hned vidět. Osobně si ale myslím, že naše nejúspěšnější období probíhalo v letech 2003 až 2005, tedy před tím, než odešel původní zpěvák Vláďa Šafránek, a probíhá i v posledních třech letech. Mluvím především o počtu diváků na koncertech, protože to je hlavní ukazatel,“ říká Rauer.

Šafránek odešel v roce 2006, a byť se Harlej během existence musel vyrovnat i s dalšími personálními změnami, ta na postu vokalisty byla nejzásadnější. „Vláďa od nás odešel uprostřed přípravy na novou desku a turné, a proč to udělal, je spíš otázka na něj. Nikdy jsme se o tom nebavili, ani přesto, že jsme už pár let zase dobří přátelé. Oba víme, že to ani pro jednu stranu nebylo příjemné, takže se v tom nechceme patlat,“ konstatuje Rauer.

Na post zpěváka přišel Tomáš Hrbáček, který je v sestavě dosud. Poprvé se představil na albu Čtyři z punku a pes z roku 2006 a stojí v čele skupiny i na zatím posledním počinu Na prodej (2014). „Odchod Vládi Šafránka byl pro Harlej velký otřes. Horší to ale bylo v době před deskou Zastavte tu vodu, která vyšla v roce 2000. Tehdy jsme oficiálně oznámili, že budeme končit, a kapelu jsme asi na půl roku stopli. Potřebovali jsme si srovnat v hlavě, kudy půjdeme dál. Potom jsme pokračovali dál,“ vzpomíná Rauer.

S tím, kam se Harlej na české scéně dostal, je spokojený. Tvrdí, že nepatří k těm, kteří v pozici, kdy se kapele daří, přemýšlejí o tom, jestli úspěch mohl být ještě větší. „Jsem přítel malých kroků, protože si myslím, že když je vzestup pomalý, případný pád pak méně bolí. Navíc Harlej jde pořád nahoru,“ říká s úsměvem.

Důležitým koncertem výročního turné bude ten 5. prosince ve velkém sále pražské Lucerny. „Původně jsme si mysleli, že se v Lucerně jako host objeví náš bývalý zpěvák Vláďa Šafránek. Potom jsme se s ním dohodli, že s námi absolvuje celé turné. Koncert v Lucerně bude ale delší, představí se na něm i bývalí členové a pozvali jsme si nějaké hosty. A celé to budeme točit jako záznam na DVD,“ uzavírá Rauer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám