Hlavní obsah

Hapka a Horáček chystají divadelní premiéru Kudykam s 3D animací

Novinky, kaz

Poprvé v historii své spolupráce si oba mistři českého šansonu vytkli náročný cíl, jakým je vytvoření velkého divadelního příběhu. Poprvé zazní jejich písně živě a před živým publikem. Rovněž se na scéně objeví i vizuální a technická kouzla na českých jevištích dosud neznámá.

Článek

Hvězdné nebe se snese k zemi, jeviště prostoupí květy, bitvy, ptačí hejna, fantaskní atmosféru umocní 3D animace.

„Kudykama považuji za něco výlučného, přinejmenším podle českých měřítek, za nový řád podívané. Myslím, že lidé se mohou těšit na divadlo v tom nejlepším smyslu slova,“ slíbila Michaela Hořejší, autorka scény, kostýmů i spoluautorka námětu.

Mladá talentovaná scénografka se s Michalem Horáčkem poprvé sešla při natáčení klipového DVD Strážce plamenů v obrazech, které produkoval. „Vypadalo to, že si budeme umělecky rozumět,“ shrnula začátek spolupráce.

Přestože scéna je do posledního detailu živá, diváka neruší, pokorně, ale přitom velkoryse rozvíjí příběh o víře, lásce a naději – podrobených mnoha zkouškám.

V jednu chvíli koukne na diváky obrovská hlava s otevřenýma očima

V první polovině představení se na jevišti nenápadně objevují geometrické výseky světa uvnitř lidské mysli. Druhá polovina příběhu se odvíjí v šestimetrové hlavě, která leží na jevišti rozdělená do čtyř obydlených částí. A jednou nastane i okamžik, kdy se jednotlivé segmenty spojí a obrovská hlava otevřenýma očima pohlédne na diváky.

Zapojení špičkových technologií klade nemalé nároky také na herce, vyžaduje maximální přesnost a soustředění. Herecká improvizace není možná už proto, že hra je ve verších, takže text musí znát všichni dokonale. K tomu ještě musí sledovat, co se děje ve zvuku i obraze, což v normální činohře není potřeba, zde musí být vše  přesně synchronizované.

Premiéra divadelního příběhu bude v říjnu v pražské Státní opeře a na dalších divadelních jevištích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám