Hlavní obsah

Guns n´ Roses hrají 13. června v Praze

Novinky, Stanislav Dvořák

Těžko uvěřitelné zvěsti o koncertu G n´ R v Praze se staly skutečností. Axl Rose se svými novými Guns n´ Roses zahraje 13. června v pražské Sazka aréně.

Článek

"Ano, je to pravda, Guns n´ Roses hrají u nás 13. června. Hned den nato tu hrají i Red Hot Chili Peppers, takže budeme středem hudebního světa," řekl Novinkám mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund.  

Jedná se o skupinu New Guns n´ Roses, nikoliv o starou sestavu, která nahrála legendární desky Use Your Illusion nebo Appetite for Destruction. I tak to ale může být skvělý zážitek.

Kapela by měla Praze předvést svou novou desku Chinese Democracy, kterou slibovala více než deset let. Její vydání bylo několikrát odloženo, ale tentokrát to vypadá, že se opravdu objeví. Některé nahrávky prý tento týden prosákly ze studií a fanoušci si je už stahují z internetu. 

Stará sestava už asi nikdy nebude komplet

Guns´n Roses začali být známí už v osmdesátých letech, kdy natočili tvrdé punkrockové album Appetite for Destruction, mnohými skalními fandy dodnes považované za nejlepší, ale světovou proslulost a šílící davy na obřích stadiónech jim přinesly až dvě více než sedmdesátiminutová velkoalba Use Your UIllusion 1. a 2.

Na nich mírně odbočili od přímočarosti a začali dělat dlouhé písničky se složitějšími melodiemi, nevzdali se ale tvrdých a mnohdy geniálních kytarových riffů. Hity jako You could be Mine (hudba k filmu Terminátor 2) či Don´t Cry byly koncem 20. století neodmyslitelnou kulisou v každém baru či diskotéce kdekoliv na světě.

Skupina plná "živlů" nemohla vydržet pohromadě dlouho. Neustálé spory vedly k rozpadu a vzniku mnoha sólových projektů. Slash začal pod svým jménem vydávat desky plné agresivních kytarových vypalovaček a sólovky vydává i Izzy Stradlin. Steve Adler rozjel vlastní kapelu Adler´s Appetite, která koncertuje i v Evropě a jak název napovídá, hraje i hity z desky Appetite for Destruction. Bývalé členy Guns´n Roses můžete vidět také ve skupině Velvet Revolver (Duff McKagan, Matt Sorum a Slash).

Skupina se už asi dohromady nikdy nedá. Axl podal podle MTV žalobu na bývalé členy kvůli právům na staré písně. Kytarista Slash už v minulosti Axla také žaloval. 

Axl a Slash se sice v poslední době tváří, že jsou kamarádi, ale o upřímnosti obou pánů je tváří v tvář těmto faktům nutné pochybovat. 

Anketa

Těšíte se na nové G n´ R?
Ano
61 %
Ne
10,1 %
Ano, ale bez staré sestavy to není ono
28,9 %
Celkem hlasovalo 1789 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám