Hlavní obsah

Grand designérem se stal Jan Čtvrtník, do Síně slávy byl uveden Jan Kaplický

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dvě ze sedmi ocenění – Designér roku 2008 a titul Mattoni Grand Designér – si v sobotu večer ze slavnostního vyhlášení výročních cen Czech Grand Design odnesl Jan Čtvrtník (34). Do Síně slávy byl uveden in memoriam architekt Jan Kaplický.

Foto: René Volfík, ČTK

Jan Čtvrtník s křišťálovou koulí, kterou navrhlo Studio Najbrt.

Článek

Ocenění za nedávno zesnulého Kaplického převzala v pražském Stavovském divadle z rukou zpěvačky Marty Kubišové jeho manželka Eliška. „Jsem ráda, že cenu přebírám právě od Marty Kubišové, protože ta říkala slova, jako jsou ,pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí´. Já tomu věřím, proto jsem také tady a přebírám tuto cenu," řekla.

Křišťálovou kouli připomínající tu věšteckou nebo sněžící těžítko získal Čtvrtník v kategorii produktových návrhářů za vázu Droog Aalto, kolekci sedacího nábytku pro Polstrin a vázy pro Moser.

Jan Čtvrtník: váza „Droog Aalto“

FOTO: czechgranddesign.cz, Bez zdroje

„Samozřejmě mě to potěšilo. Původně jsem sem nemohl jet, až v pátek ráno jsem se dozvěděl, že můžu. Vůbec nic jsem dopředu nevěděl a bylo to pro mě velké překvapení s ambivalentními pocity. Nevěděl jsem, z čeho se třesu víc – jestli z toho, že půjdu domů s prázdnou anebo jestli budu muset jít na pódium, protože jsem měl děsnou trému vystoupit před narvaným divadlem,“ podělil se s prvními dojmy Jan Čtvrtník.

Součástí titulu Mattoni Grand Designér, který získává nominovaný s největším počtem hlasů napříč kategoriemi, je rovněž návrh ceny pro příští ročník. Tu letošní vytvořil loňský laureát – Studio Najbrt.

Pódiu, které vytvořilo opět studio Olgoj Chorchoj, dominoval obrovský průhledný trychtýř z plastu jakoby brána do jiného, možná onoho pohádkového světa, který byl motivem slavnostního večera. Mezi hosty nechyběl ministr kultury Václav Jehlička nebo herečky Anna Geislerová a Martha Issová.

Oděvní designérkou roku se stala Monika Drápalová s kolekcí Cache-Cache. Titul Grafický designér dostal Robert V. Novák za zpracování Žaltáře trapistů a knihy Bruselský sen. Ocenění pro fotografa roku obdrželo tvůrčí duo Štěpánka Stein a Salim Issa za sérii fotografií pro Design Guide 2009, katalog Jablonex 2008 a výstavu Little Hanoi.

V kategorii Obchod roku zvítězil Dox by Qubus.

FOTO: czechgranddesign.cz, Bez zdroje

Obchodem roku vyhlásili akademici ten v Centru současného umění Dox, který provozuje studio Qubus. V kategorii Výrobce roku zvítězila firma Lucis s kolekcí svítidel Helium, Neon, Argon, Antimon od Reného Šulce. Titulem Objev roku se může pyšnit Vladimír Žák za sedací nábytek, křeslo a pohovka Kubikula, navržené pro UP závody, a za židli Therapia pro Prowork.

I letos doprovodí udílení cen výstava v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze: koná se od 23. března do 13. dubna. Poté se přesune do Brna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám