Hlavní obsah

Grammy ruší kategorie. Santana, Hancock i Simon protestují

Novinky, Stanislav Dvořák

Desítky kategorií zrušili organizátoři amerických hudebních cen Grammy. Slavní muzikanti jako Carlos Santana, Herbie Hancock nebo Paul Simon protestují zejména proti osekávání takzvaných nemainstreamových kategorií.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Carlos Santana

Článek

Výhoda a zároveň problém Grammy je v tom, že má více než stovku kategorií, ale o většině vědí jen odborníci. Široká veřejnost se kvůli povrchnímu zpravodajství dozví jen o rocku, popu, případně R & B. O vítězích kategorií jako Latin jazz nebo Contemporary gospel se nedozví téměř nikdo.

Vypuštěny mají být ceny za Contemporary blues, Native American, Hawaiian, Latin jazz a další. Šéf Grammy Neil Portnow prohlásil, že vše bylo konzultováno se členy akademie a bude to nejlepší řešení. Nicméně významní umělci protestují proti vypuštění kategorií, které se týkají etnických menšin.

"Organizátoři Grammy prokázali medvědí službu mnoha talentovaným muzikantům, když spojili dříve samostatné kategorie do velkých zmatených kategorií," napsal Paul Simon.

Carlos Santana uvedl, že zejména odstranění kategorie Latin Jazz a mnoha dalších "etnických" skupin znamená velké poškození brilantních muzikantů: "Důrazně protestujeme a žádáme, abyste reprezentovali všechny barvy hudební duhy a dali místo "etnické" hudbě..."

Nelogické rušení kategorií

Protože v USA žijí milióny latinoameričanů, zrušení této kategorie působí zvlášť nelogicky a křiklavě.

Neil Portnow ale oponuje, že ve skutečnosti byly rušeny hlavně mainstreamové kategorie, nikoliv "etnické".

"Letos bylo 34 mainstreamových kategorií. Příští rok, po změnách, jich bude jen dvacet. To je výrazná redukce v této oblasti. V nemainstreamových bylo 71 kategorií a na příštím ročníku jich bude 54."

Navíc se podle něj o změnách diskutovalo přes rok a půl a doporučila je odborná komise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám