Hlavní obsah

Goran Bregovič: Nejsem dobrý filmový skladatel

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Nemyslím si, že jsem dobrý filmový skladatel. Touto větou, pronesenou se zcela vážnou tváří, ve čtvrtek v Ostravě nejvíce překvapil světoznámý skladatel a hudebník Goran Bregovič, autor nezapomenutelné hudby k slavným filmům Emira Kusturici Dům k pověšení, Underground a dalších.

Článek

Krátce před svým historicky již druhým ostravským koncertem v rámci Colours of Ostrava se charismatický umělec, označovaný za krále balkánské dechovky, setkal s novináři.

"Udělal jsem hudbu k několika filmům, které naštěstí nepotřebovaly dobrou hudbu. Teď už ale něco podobného nechystám, uvědomil jsem si, že je to plýtvání časem," řekl Bregovič. Přesto nakonec dodal, že jeho poslední dílo, svérázná opera Carmen se šťastným koncem, by se jednou mohlo dočkat kromě koncertní i filmové podoby.

Ostravskému publiku v úvodní části festivalu Bregovič přesto hodlá zahrát známé filmové písně, ale také několik ukázek z opery Carmen se šťastným koncem. "Tu operu jsme už hráli na mnoha místech světa, na cédéčku vyšla teprve před dvěma týdny," řekl Bregovič.

Bregovič má ve své sbírce i českou kapelu Gipsy.cz

Šestý ročník festivalu Colours of Ostrava zahájí ve čtvrtek večer spolu s Goranem Bregovičem a jeho dvanáctičlennou dechovkou Wedding and Funeral Band také čerství nositelé ceny Anděl, kapela Gipsy.cz. Podle Bregoviče jde o jednu z mála českých kapel, kterou má ve své sbírce. "Jde ale o pirátské cédéčko, na kterém není napsané jméno kapely," řekl Bregovič, který se teprve v Ostravě dozvěděl, že Gipsy.cz festival zahajují a že kapelu uvidí naživo. "Máte tady celou řadu dobrých hudebníků a i když jich neznám moc, tahle kapela půjde určitě dál," řekl Bregovič o projektu Gipsy.cz.

Jiné festivalové kapely však jedna z nejvýraznějších hudebních osobností současného Balkánu v příštích třech dnech, kdy se festival rozeběhne naplno, už neuslyší. "Hned v pátek bohužel odjíždím do Itálie, kde mám další koncert," řekl.

Reklama

Související články

V Praze vystoupí průkopníci punku The Damned

V pražském klubu Futurum vystoupí 26. srpna britská skupina The Damned, která patřila k průkopníkům punku v Anglii. V roce 1976 natočili vůbec první punkový...

Výběr článků

Načítám