Hlavní obsah

Goo Goo Dolls se v neděli poprvé představí v České republice. Vystoupí v Praze

Právo, kul

Americká rocková kapela Goo Goo Dolls, kterou proslavila skladba Iris z filmu Město andělů, vystoupí poprvé v České republice. Stane se tak v neděli 12. srpna v pražském Lucerna Music Baru. Vstupenky budou v prodeji i přímo na místě koncertu.

Foto: archív kapely

Goo Goo Dolls je dvojice.

Článek

Goo Goo Dolls založili v roce 1985 v Buffalu kytarista a zpěvák Johnny Rzeznik, baskytarista Robby Takac a bubeník George Tutuska. Trio původně začalo hrát pod jménem The Sex Maggots nejrůznější coververze, ale brzy začalo skládat vlastní písně.

O dva roky později na labelu Metal Blade vydalo eponymní debutové album, v roce 1989 pak desku Jed, v roce 1990 Hold Me Up a 1993 Superstar Car Wash.

Velký komerční úspěch přišel s albem A Boy Named Goo a singlem Name z roku 1995, který se dostal do Top 5 americké hitparády. O tři roky později vznikla píseň Iris pro film Město andělů s Nicolasem Cagem a Meg Ryanovou v hlavních rolích. Stal se z ní hit, byla číslem 1 v hitparádě Top 100 Pop Songs 1992-2012, navíc získala tři nominace na Grammy.

Zvuk kapely se v té době více přiklonil k popu a pop-rocku. Trio, v němž původního bubeníka Tutusku nahradil Mike Malinin, po roce 2000 nahrálo další řadu desek. Zatím poslední, jedenáctá, nazvaná Boxes, kterou Rzeznik a Takac nahráli jako dvojice, vyšla v roce 2016.

Celkově Goo Goo Dolls prodali více než 12 miliónů desek, celkem 19 jejich singlů se dostalo do top 10 nejrůznějších hitparád.

Reklama

Výběr článků

Načítám