Hlavní obsah

Gluzman: Stradivárky mi dávají neomezené možnosti

Novinky, Jiří Tlučhoř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Houslista Vadim Gluzman vystoupí 21. září na festivalu Pražský podzim v Mendelssohnově Koncertu d moll. V roce 1991 dostal příležitost zahrát pět minut Isaaku Sternovi a ten doporučil Americko-izraelské kulturní nadaci, aby mu zapůjčila vzácný nástroj z dílny Pietra Guarneriho. Teď hraje na stradivárky ex-Leopold Auer z roku 1690.

Foto: archvi Jožka Kubáník

Jožka Kubáník s Květou Fialovou v jejich první hře Harold a Maude.

Článek

Gluzman se narodil v roce 1973 na Ukrajině rodině profesionálních muzikantů a na housle začal hrát ve svých sedmi letech. Vystupoval s takovými dirigenty, jakými byli a jsou Yehudi Menuhin, James DePreist, Jesus Lopez-Cobos, John Nelson, Heinrich Schiff, Enrique Diemecke, Hubert Soudant a Dmitrij Kitajenko. V této sezóně vystoupí také na třech vánočních koncertech s Drážďanskou filharmonií a dirigentem Markem Janowskim.

Vychovala vás proslavená smyčcová škola někdejšího Sovětského svazu. Představuje tato skutečnost významný start do kariéry?

Narodil jsem se na Ukrajině a na housle jsem začal hrát v Rize. V Novosibirsku jsem pokračoval a tam jsem se u Zachara Brona naučil věřit tomu, že v hudbě je možné všechno, cokoliv. Arkadij Fomin v Dallasu proměnil můj talent v použitelnou skutečnost.

Spolupracoval jsem také s Isaakem Sternem v posledních letech jeho života, jeho světlo mne bude provázet celým životem. Každé setkání s ním znamenalo objev a skutečné osvícení. To je ostatně úkol učitele - naučit vás otevírat dveře do fascinujícího světa zvaného hudba. Na všechny své učitele vzpomínám s láskou a vděčností.

Hrál jste vždy na vynikající nástroje. Od svých 12 let na Guarneriho housle a nyní na vynikající housle ex-Leopold Auer Stradivari. Je důležité mít cenný nástroj?

Je to pro mě velmi podstatné. Stradivariho společnost z Chicaga mi zapůjčila výjimečný nástroj, jenž mně dává neomezené možnosti vyjádřit své nejintimnější a nejhlubší pocity. Hrát na takový nástroj nepředstavuje pouhé potěšení, ale také nejvyšší úctu k tradicím.

Reklama

Související témata:

Související články

Pražský podzim ozdobí Gorčakovová a Vidalová

Necelé dva měsíce již zbývají do zahájení největší hudební události podzimu - 13. ročníku mezinárodního festivalu Pražský podzim. Koná se v takřka tradičním...

Za týden začne Pražský podzim

Týden zbývá do zahájení největší hudební události druhé části roku - festivalu Pražský podzim. Jeho 13. ročník uvede podle včerejšího vyjádření ředitel...

Výběr článků

Načítám