Hlavní obsah

GLOSA: Slavík má dvoje výsledky. Platit ale musí jen jedny. Ty vyhlášené

Právo, Jaroslav Špulák

Od sobotního vyhlášení výsledků ankety Český slavík se toho mnoho stalo. Pořádající agentura Musica Bohemica informovala o tom, že zasáhla do výsledků a odečetla body Ortelu a Tomáši Ortelovi, Kabát a Michal David vrátili ceny a požadovali vysvětlení, pořadatel zveřejnil výsledky před zásahem, David řekl, že není druhý, ale třetí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vyhlášení ankety Český slavík je také místem setkávání hudebníků. V sobotu se společně vyfotografovali (zleva) Petr Janda z Olympiku, Josef Vojtek z Kabátu a Karel Gott.

Článek

Nejvíce z toho všeho ale těží kapela Ortel. Obrazně řečeno je totálním vítězem letošního ročníku. Jméno její a jejího zpěváka se nejvíce skloňuje, hovoří se hlavně o nich.

Aktuálně je to tak, že existují dvoje výsledky ankety. Podle těch oficiálních vyhrála skupina Kabát před Ortelem a Tomáš Ortel je třetí za Michalem Davidem. Podle těch zveřejněných pořadateli po výzvě Kabátu, Davida a dalších je mezi kapelami první Ortel, Kabát druhý, mezi zpěváky vykročil Tomáš Ortel nad Michala Davida.

Je tu ale zásah pořadatelů, kteří se rozhodli, a statut ankety jim to umožňuje, odečíst body, když usoudili, že hlasování je nekalé. To se stalo u skupiny Ortel, a tak není divu, že Musica Bohemica nadále tvrdí, že platí výsledky ze soboty, tedy ty vyhlášené.

A mělo by to tak být. Tím spíš když Tomáš Ortel ve středu 29. listopadu řekl: „Způsob hlasování do ankety Český slavík nebyl podle regulí fair play, to musím přiznat. Ale pořadatel nás měl kontaktovat, a upozornit na to, že něco takového zjistil.“

Mimochodem bylo by od něho seriózní, kdyby tohle řekl už v neděli ráno a nenechal celé to divadelní představení dojet až téměř do konce.

Po čtyřech perných dnech to totiž vypadá tak, že samotná existence ankety je ohrožena, neboť přišla o další kus prestiže, Kabátu a Michalu Davidovi děkují za jejich postoje i lidé, kteří by na jejich koncerty nikdy nepřišli a jejich písně neposlouchají, a v diskusích pod články na internetu se k šípku posílají ti, kteří fandí jedněm politickým stranám, s těmi, kteří fandí těm dalším.

Přitom nic z toho není smyslem hudby.

Reklama

Výběr článků

Načítám