Hlavní obsah

GLOSA: Joakim Brodén je slavičím vyslancem metalového světa

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V anketě popularity Český slavík probíhá další revoluce. Jestliže se v té minulé mezi nejvýše hodnocené díky hlasování fanoušků dostali do té doby masově nepříliš známí Tomáš Ortel a jeho kapela Ortel, letos se rozhodli svého nemainstreamového favorita podpořit i příznivci heavy metalu. Jejich želízko v ohni se jmenuje Joakim Brodén.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Joakim Brodén na pódiu

Článek

O koho jde? Brodén je zpěvák švédské powermetalové skupiny Sabaton, která má v České republice velmi silnou fanouškovskou základnu. Několikrát u nás koncertovala a její letošní album The Last Stand se dostalo mezi nejprodávanější na našem hudebním trhu. Brodén má navíc vlastnosti pěvecké osobnosti.

Jeho nominace mezi šest nejsilnějších v anketě Český slavík je sice překvapivá, leč skutečná. Číst ji lze tak, že si fanoušci heavy metalu vybrali svého vyslance a podporují jej v anketě proto, aby bylo zřejmé, že i tento žánr má právo nebýt jakkoli přehlížen. Anebo jsou z Brodéna tak nadšení, že mu zkrátka poslali své hlasy.

Pro Českého slavíka je to dobrá zpráva, protože anketa popularity, ve které jeden zpěvák - zde Karel Gott - získal čtyřicet prvenství, je světová rarita, jež svědčí o silné osobnosti jmenovaného umělce, též však o dlouhodobé neschopnosti konkurentů prosadit se a zároveň o konzervativnosti hlasujících.

Brodén má dva pasy - švédský a český, takže podle pravidel v anketě soutěžit může. Jeho maminka je Češka, která se v sedmdesátých letech v Praze seznámila s jeho budoucím otcem a odešla s ním do Švédska. Kvůli tomu přerušila slibně rozjetou veslařskou kariéru. Jako školák pak prý Brodén trávil skoro každé léto u babičky a dědy v Praze.

V sobotu uvidíme, jestli „metalová revoluce“ dopadne ještě lépe, než dopadá nyní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám