Hlavní obsah

Gilliam a Jones z Monty Python převzali výroční ceny filmové školy

Právo, Michal Procházka
UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Na 30. letní filmové škole v Uherském Hradišti se ve čtvrtek udělovaly výroční ceny Asociace českých filmových klubů (AČFK). Ocenění převzali členové skupiny Monty Python Terry Jones a Terry Gilliam. Do Uherského Hradiště přijel i dramatik Tom Stoppard, který se narodil v Československu.

Foto: Vratislav Konečný

Mírně nakloněná vyhlídková Bohatá věž

Článek

"Důvodem jich ocenění je také to, že na Letní filmové škole uvedli prakticky celou kolekci svých filmů, ne však poprvé," cituje předsedu AČFK Rudolfa Fiedlera ČTK. První výroční cenu za svoji tvorbu v 60. letech minulého století převzal již v pondělí Juraj Herz. Poslední výroční cenu převezme v závěru školy, která končí v neděli 1. srpna, režisér Vojtěch Jasný.

Terry Jones v Hradišti osobně uvedl svůj "dětský film pro dospělé" Erik Viking. "Je to film natočený podle mé vlastní knihy, kterou jsem napsal pro svého syna Billa," svěřil se Jones, který sám sebe nepovažuje za komika, ale spíše za spisovatele a herce. Jones je také známý svým zájmem o středověk, z jehož období čerpá náměty pro své knihy.

Kritika film strhala

"Chtěl jsem tentokrát vyprávět příběh o Vikinzích plný fantazie, ale když jsem hledal historické materiály, narazil jsem jen na samé vraždírny. Jak někdo zabil jinému krávu, ten se potom pomstil a podřezal tomu prvnímu sestru a ten zase vyvraždil druhému celou rodinu. Ale přesto jsem se snažil tomu příběhu dát trochu magie a nadsázky," vzpomínal Jones.

Přesto však film nebyl dobře přijat u kritiky. "Asi čekali, že natočím něco ve stylu Monty Pythonu. Strhali mi jej. Tak jsem jednomu ze svých kritiků dokonce zavolal. A on mi překvapivě povídá: "Ale jděte, vždyť je to docela hezký film," uzavřel s úsměvem.

Stoppard rodák z Československa

Stoppard pracoval s mnoha filmovými scenáristy i režiséry, ale sám režíroval pouze jediný film - Rosencrantz a Guilderstern jsou mrtví - podle vlastní, světově proslulé divadelní hry. V Hradišti ho osobně uvede. Festivalové publikum ve čtvrtek už shlédlo britský hit Zamilovaný Shakespeare, k němuž Stoppard napsal scénář. Před diváky ve čtvrtek přečetl i úryvek ze své oblíbené dětské knížky.

"Jsem doma na divadle, ale vedu i zajímavý druhý život ve filmu. Pracoval jsem jako scénárista s takovými osobnostmi, jakými byli například Joseph Loosey, W. M. Fassbinder nebo Steven Spielberg," uvedl. Nikdy nenapsal původní scénář, vždy to byly adaptace už existujících divadelních her.

Přes Singapur do Británie

"Paradoxně bylo jednodušší pro film sehnat peníze, když jsem jej měl sám režírovat. Před tím jsem nic nenatočil, ale najednou se očekávalo, že by se ze mě mohl stát třeba nový Orson Wells," vzpomínal s úsměvem. xx Stoppard se narodil v nedalekém Zlíně, v rodině Evžena Strausslera v roce 1937, a tak odpovídal hned po příjezdu na otázky, na co si ze svého prvního domova vzpomíná. "Je mi líto, ale nemám žádné vzpomínky na své rodiště, protože mi bylo 18 měsíců, když jsme museli z republiky odejít," vysvětlil.

Rodina utekla před nacismem nejdříve do Singapuru a poté do Indie. Jeho otec byl v bojích druhé světové války zajat a později zabit. Matka se znovu provdala za majora britské armády, od něhož budoucí dramatik přijal své příjmení Stoppard. "Když mi bylo osm let, přesídlili jsme do Anglie a já jsem se do této země zcela zamiloval," dodal. Michal Procházka

Reklama

Související články

Letní filmová škola s Monty Pythony

Už 30. ročník týdenního festivalu Letní filmová škola začne v pátek v Uherském Hradišti. Do metropole Slovácka přijedou dva členové legendární komediální...

Výběr článků

Načítám