Hlavní obsah

George Clooney se vzdal funkce posla míru OSN

Hollywoodský herec George Clooney se po šesti letech v roli mírového velvyslance Organizace spojených národů (OSN) této čestné funkce vzdal. Během svých misí se Clooney snažil hlavně přilákat pozornost světové veřejnosti ke konfliktům v několika afrických zemích.

Foto: ČTK/AP

George Clooney

Článek

Clooney, kterého v roce 2008 jmenoval mírovým velvyslancem generální tajemník OSN Pan Ki-mun, podle mluvčího organizace Stéphana Dujarrice cítil, že je načase této oficiální role se vzdát. "Skloubit profesní povinnosti s funkcí posla míru je časově velmi náročné," uvedl Dujarric. Dodal, že rozhodnutí Clooneymu umožní věnovat se intenzivněji vlastním charitativním aktivitám.

Hollywoodský herec využíval pozice posla míru, aby pomáhal upoutat pozornost mezinárodní komunity ke konfliktům v zemích jako je Kongo nebo Súdán. Nejsilněji se zapojil do kampaně na pomoc obětem humanitární krize v Dárfúru, ale cestoval i do jiných súdánských oblastí zasažených násilím, jako je Jižní Kurdufán či dnes již samostatný stát Jižní Súdán.

Objevily se však i kritické hlasy, které Clooneyho obviňovaly z přílišného zjednodušování problematiky súdánského konfliktu, což prý činilo jeho řešení mnohdy ještě složitějším.

Na základě zkušeností s funkcí posla míru založil Clooney spolu s dalšími americkými herci, Mattem Damonem a Bradem Pittem, charitativní organizaci Not On Our Watch, která si vytkla za cíl upozorňovat světovou veřejnost na mezinárodní krize a umožňovat jejich obětem podat o nich svědectví.

Podle OSN jsou poslové míru významné osobnosti, které propagují práci Spojených národů po celém světě. Dalšími nositeli této čestné funkce jsou například herec Michael Douglas, hudebník Stevie Wonder nebo spisovatel Paulo Coelho.

Reklama

Výběr článků

Načítám