Hlavní obsah

Genesis: Sraz zasloužilých turistů a starých přátel

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Britská skupina Genesis se sešla po patnácti letech v téměř klasické sestavě (chyběli zpěvák Peter Gabriel a kytarista Steve Hackett) a jednu ze zastávek vzpomínkového turné Turn It On Again udělala v úterý na parkovišti vedle Sazka Areny v Praze. Trojici Phil Collins, Mike Rutheford a Tony Banks na pódiu podporovali ještě jejich staří známí, vynikající kytarista Daryl Stuermer a bubeník Chester Thompson.

Článek

Koncertní blok kopíroval celou kariéru kapely. Proto v něm zazněly jak rádii prověřené hity (No Son Of Mine, Tonight, Tonight, Tonight, Invisible Touch či I Can't Dance), tak skladby charakterizující Genesis jako složitou artrockovou skupinu.

Právě při jejich prezentaci se pětice na pódiu zakuklila do vlastních fantastických vzpomínek a nabídla dlouhé instrumentální pasáže, jejichž význam byl především sebestředný. Hrát tuhle kapelu totiž evidentně stále baví, užívala si dlouhých hudebních ploch, domlouvala se při tom očima a ven pronikaly i úsměvy muzikantů plné zadostiučinění. V takových okamžicích byl klid, publikum posvátně naslouchalo, často kapelu odměnilo potleskem.

Collins s hereckým darem

Nejpodstatnější persónou Genesis byl podle očekávání Phil Collins. Pomineme-li již obvyklé pozdravy v češtině, potvrdil, jak skvěle umí s dvacetitisícovým davem komunikovat. Dvakrát si ho vyfotografoval a on mu do objektivu věrně mával, vysvětlil v praxi tzv. dominoefekt, zatančil s tamburínou a před koncem si střihl šamanské bubenické dvojsólo s Thompsonem.

Odhalil se také jako člověk se skvělým hereckým darem. Byl civilní i akční a chvíli dokonce dirigoval publikum jen svou mimikou, samozřejmě za pomoci dvou obřích obrazovek po stranách monstrózního pódia, které jako by navrhl architekt Kaplický.

Phil Collins při vystoupení v Praze. Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Collins nadto přinesl svůj charakteristický "strejcovský" zpěv, ne úplně jistý, ale tradičně "ukníkaný" a pro historii rocku právě kvůli tomu zásadní. Aby předešel pochybnostem, hned na začátku koncertu doznal, že se v něm mohou objevit i nějaké chyby, a některé že kapela vymyslela schválně.

Dobré alibi. Po zvukové, světelné i vizuální stránce vynikající koncert měl přece jen některá hluchá místa. V nich jako by se Genesis nemohli rozjet, stará energie neproudila ven plnými hrstmi. Byl to vlastně takový sraz zasloužilých hudebních turistů (Genesis) se starými přáteli (diváci) na předem dohodnutém místě (parkoviště).

Byl to ale také významný koncert z řady těch, na které se bude vzpomínat po letech. Přijeli Genesis a zahráli všechno, co se od nich očekávalo. A navíc bylo dobré počasí a nepršelo, takže co řešit?

Reklama

Související témata:

Související články

Skupina Genesis se vrací

Slavná britská skupina Genesis oznámila, že se příští rok vrátí na koncertní pódia. Bohužel ale bez zpěváka Petera Gabriela. Phil Collins, Mike Rutheford...

Genesis s Collinsem v Praze

V Praze vystoupí britská skupina Genesis v čele s Philem Collinsem. Koncert se koná na Strahově 20. 6. 2007.

Genesis novou desku neplánují

Ve středu večer se na parkovišti vedle Sazka Areny v Praze představí skupina Genesis. V Česku vystoupí podruhé. Její aktuální sestavu tvoří zpěvák Phil...

Výběr článků

Načítám