Hlavní obsah

Gao Xingjian na Festivalu spisovatelů: Objevil jsem Švejka

Právo, František Cinger

Dvacátý ročník Festivalu spisovatelů Praha, který pod heslem Kacířství a rebelie nabízí do čtvrtka na Nové scéně řadu besed a čtení, odstartoval v neděli. Smyslem je vyzvat publikum ke společenskému a kulturnímu dialogu. Čínský prozaik, básník a malíř Gao Xingjian, žijící v exilu v Paříži, nositel Nobelovy ceny z roku 2000, jehož román Hora duše nyní vyšel česky, se omluvil za neúčast na loňské přehlídce.

Foto: Archív, Právo

Spisovatel Gao Xingjian

Článek

„Zájem o češtinu a Česko mě provází od útlého dětství, proto jsem si vždycky přál sem přijet. Miluji hudbu a už na gymnáziu jsem poznal díla vašich skladatelů. V prvním ročníku vysoké školy jsem objevil Jaroslava Haška, jehož Osudy dobrého vojáka Švejka byly přeloženy do čínštiny. Přirovnal bych ho k Donu Quijotovi, který se dal do boje s větrnými mlýny, dnes by bojoval se společností. Švejk se zase bil se světem válečného běsnění. Naše situace se od doby Quijota a Švejka nezměnila,“ řekl.

Lidé potřebují reflexi

Vyznal se rovněž z lásky k češtině, protože nabízí jedinečnou humornou reflexi světa.

Posteskl si, že situace spisovatelů v dnešní společnosti je směšná. Zároveň vyslovil přesvědčení, že lidé potřebují reflexi toho, co žijí.

V pondělí se v 17 hodin v Městské knihovně v Praze v diskusi nazvané My představí čeští zástupci Radka Denemarková a Michal Ajvaz spolu se Slovákem žijícím v Praze Robertem Gálem.

Na Nové scéně Enzensberger s Taherem a Wrayem

Na téma Naše jediná nesmrtelnost je v policejních spisech promluví v 18 hodin na Nové scéně osobnost německé prózy, poezie, dramatu i esejistiky H. M. Enzensberger spolu s egyptským spisovatelem Bahaa Taherem a Američanem Johnem Wrayem.

Pozornost jistě upoutají alžírská autorka Assia Djebarová nebo skotský rodák Iain Banks. Cenu Spirose Vergose za svobodu projevu převezme americký prozaik Peter Matthiessen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám