Hlavní obsah

Funkový guru přivezl do Prahy nálož energie

Novinky, Stanislav Dvořák

V pražské Lucerně vystoupil ve středu George Clinton, zakladatel skupin Funkadelic a Parliament, který už dávno vstoupil do dějin díky tomu, jak před 40 lety spojil funky, soul a psychedelický rock. Později ovlivnil i hip-hop.

Foto: Michal Doležal, ČTK

George Clinton v Lucerně

Článek

Clinton proslul jak hudbou, tak i bláznivou show, kostýmy a množstvím lidí na pódiu. V pražské Lucerně bylo kolem dvaceti účinkujících, mimo jiné tři kytary, saxofón, klávesy, tanečníci, zpěvačky a raper. Kostýmy vypadaly patřičně funky, zpěvačky sexy a velký šéf Clinton se mezi svými vlastně hlavně procházel a házel publiku své slavné hlášky jako "Free Your Mind and Your Ass Will Follow."

Samotná kapela valila své mohutné funky místy až s metalově urputným zvukem. U Clintonova funku nejde o odlehčenou taneční hudbu parkerovského nebo princovského typu, ale o skutečnou psychedelii, kdy se brutální kytary mísí s jazzovými výkřiky saxofonu a případně rapem. Ve zkratce řečeno, zní jako James Brown nakažený Hendrixem.

Foto: Michal Doležal, ČTK

George Clinton v Lucerně

K vrcholům koncertu patřila bluesová vložka jeho doprovodné zpěvačky a pak kultovní instrumentálka Maggot Brain, s dlouhým explozivním kytarovým sólem, které se zmíněnému Hendrixovi blíží asi nejvíce z celé tvorby Funkadelic.

Poněkud slabší byla druhá doprovodná zpěvačka, která zaujala spíš tím, že byla víc neoblečená než oblečená (ale nic proti tomu, k funku to taky patří) a občas vadil příliš nařvaný zvuk, který utápěl zpěv a nedával možnost rozeznat, co vlastně každá ze tří kytar konkrétně hraje.

Nicméně Clinton i tak zanechal dobrý dojem. Jeho odvážná psychedelic-funková sestava přivezla do Lucerny velkou energii a styl, který u nás skoro nikdo neumí. Navíc vydržela hrát neskutečně dlouho.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám