Hlavní obsah

Fugees rozjeli v Bratislavě pořádnou hip-hopovou párty

Novinky, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Čtvrteční koncert proslulého amerického tria Fugees ukázal, že průkopnická hip-hopová kapela má stále své věrné příznivce. Bratislavská Incheba byla jediná středoevropská zastávka na jejich turné a praskala ve švech. To, co Wyclef Jean, Lauren Hillová a Pras předvedli, se asi nebude brzy opakovat.

Článek

Do slovenské metropole dorazil světový hip hop a Fugees dokázali, že i takřka po deseti letech, kdy nestáli společně na jednom pódiu, dokáží rozpálit skutečnou show. Slovenští a čeští fanoušci se jich nakonec i přes problémy s vízem pro Wyclefa, kvůli kterému musel být koncert posunut těsně před Vánoce, nakonec dočkali. A nelitovali.

Předskokani, piešťanský Kontrafakt, přichystali pohodovou atmosféru, byť jejich rap je ostřejšího rázu. Po jednadvacáté hodině se z temného pódia vynořil DJ, který pouštěl jednotlivé ukázky z tvorby amerických rapperů. Skoro to i vypadalo, že Fugees přijeli do Bratislavy na deskách. Lomené beaty v rytmech hip hopu, R, reggae a jazzu zahalily halu. Jakmile se zpoza DJe vynořil v černé péřovce Wyclef,  lidé začali divoce aplaudovat. Bylo jasné, že Fugees jsou skutečně tady a rozjíždí se párty v režii ikon hip-hopové scény 90. let.

Dav přivítal Wyclefa, Lauren v bílém kožichu s červeným baretem (seklo ji to) i Prase. Zpívali, rapovali své staré hity a Wyclef hrál na kytaru (i za zády) své novější hity. Skočil do vroucího kotle, procházel se davem a zpíval s lidmi.

Stop the War a šťastné a veselé

Takřka vyčerpávající dvouhodinový koncert pomalu gradoval. Občas byl každý člen na pódiu sám, většinou ale zpívali společně. Někdy jsem však měla pocit, že se nemůžou jaksi sladit, že každý si zpívá to svoje, že prostě netvoří jednu kapelu. Ale tento pocit brzy zmizel kdesi v reggae rytmech.

Hit Ready or Not předznamenal, že se blíží jejich největší pecky. A ty vyprodaná Incheba čekala.  Při Ready or Not vyzval Wyclef fanoušky, aby rozsvítili displeje mobilů a pohupovali se s ním do rytmu. Popřál jim šťastné a veselé Vánoce a vyzval k zastavení válčení ve světě. 

Pak už přišly hitovky Killing Me Softly With His SongMista - Mista, Fu- Gee - La i zbrusu nový singl z připravované desky Take It Easy. Nechyběla samozřejmě Wyclefova verze Marleyho No Woman No Cry.

Po koncertě následovala breakdancová a DJská párty, která jela až do ranních hodin.

Vadily organizační problémy

Vadou na kráse celé akce byly organizační problémy před koncertem. Přestože byl před začátkem samotných Fugees nápor lidí značný, stala se podivná věc. Členové ostrahy se rozhodli, že uzavřou všechny vchody až na jeden, a desítky lidí, co mrzli venku, nepustí dovnitř.

Námitky, že mají platný lístek, je nezajímaly. Vypadalo to na menší skandál, ale nakonec rozhořčené fanoušky do haly pustili.

Nová deska vyjde v zimě

I když vydali The Fugees pouze dvě desky, jejich druhé album The Score se stalo bombou. Prodalo se ho v roce 1996 přes 13, 5 miliónu  a vyneslo jim 2 ceny Grammy. Záhy po vydání desky se členové kapely nepohodli a na takřka deset let se rozešli na sólové dráhy. Až letošní singl Take It Easy naznačilo, že by se snad zase mohli společně vrátit na pódia. Jejich nová deska má vyjít na přelomu roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám