Hlavní obsah

Frýdlant vzdal poctu oběma jazzovým Karlům

Právo, Radmila Hrdinová

Jen jednou do roka lze slyšet jazzové špičky na zámeckém nádvoří severočeského Frýdlantu, který již pětatřicet let hostí Letní jazzovou dílnu Karla Velebného.

Foto: Radmila Hrdinová, Právo

Jazzový koncert zakončil lektorský bigband.

Článek

Pod vedením Velebného a později Karla Růžičky se Frýdlant stal skutečným městem jazzu, kde každoročně v srpnu dvě desítky vynikajících jazzmanů v pozici lektorů vzdělávají mladé adepty jazzového umění. A vždy ve středu se sejdou na společném koncertu, jenž nabízí unikátní hráčská seskupení a skvělý jazz.

Pozdrav oběma Karlům zazněl na úvod ve skladbě Frýdlant, město jazzu. A pak se už střídaly formace vedené jednotlivými osobnostmi. Zážitkem byl hravý a muzikantsky dokonalý dialog fléten Jiřího Stivína a basy Josefa Feča, který ostatně neúnavně zářil svými sóly takřka ve všech formacích.

Foto: Radmila Hrdinová, Právo

Neil Wetzel

Saxofony v rukou Rostislava Fraše, Mila Suchomela a profesora Moravian College Neila Wetzela, trombón Přemysla Tomšíčka, trubka Miroslava Hloucala, klávesy Borise Urbánka, Lubomíra Šrámka či zpívajícího Skipa Wilkinse, bicí Pavla Razíma, Marka Urbánka a Garyho Rissmillera, dalšího z amerických jazzmanů, kteří se do Frýdlantu rádi vracejí, kytary Zdeňka Fišera či Adama Tvrdého – to jsou jen některé z položek jazzové hostiny, kterou si užívají jak samotní hráči, tak početné publikum.

Zazněla i řada nových skladeb, z nichž se vrcholem večera stala tak trochu orientální, divoká i lyrická Alima Borise Urbánka se skvělým sopránsaxofonovým sólem Mila Suchomela.

V závěru se Luboš Andršt a jeho Blues Band blýskli hravým i brilantním podáním klasiky The Thrill Is Gone B. B. Kinga a večer končil lektorský bigband v plném obsazení tradičně další klasikou Bye Bye, Blackbird. To vše provázeno poučeným a vtipným moderátorským slovem organizátora akce Aleše Bendy.

Čtyřhodinový koncert byl nabitý prvotřídním jazzem a radostí, která ze společného muzicírování jazzových mistrů sálala s intenzitou letošního horkého léta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám