Hlavní obsah

Front Line Assembly a Die Krupps nabídnou syrovou elektroniku

– Praha
Novinky,

Kanadští Front Line Assembly patří od poloviny osmdesátých let k nejvýraznějším představitelům syrové electronic body music, kterou postupně obohatili o zvuk kytary. Ke stejnému žánru mají blízko i němečtí Die Krupps, kteří začínali s industriálem. Obě tyto skupiny vystoupí ve čtvrtek 30. srpna v pražském Lucerna Music Baru v rámci společné šňůry The Machinist United Tour.

Foto: Obscure

Front Line Assembly na archivním snímku, vlevo Bill Leeb, vpravo Rhys Fulber.

Článek

Název turné odkazuje k posledním deskám Die Krupps The Machinists Of Joy z roku 2013 a o dva roky mladší V – Metal Machine Music.

Die Krupps založili v roce 1980 v Düsseldorfu zpěvák a kytarista Jürgen Engler a hráč na klávesy Ralf Dörper, kteří však dali před klasickými nástroji přednost rachotu strojů a úderům do kovů, jaké přináší jejich debutové album Stahlwerksymfonie. Běžnější nástroje se objevily až na hitu Wahre Arbeit Wahrer Lohn, kterým skončila první etapa existence skupiny, protože Dörper odešel a založil úspěšnou Propagandu.

Foto: Obscure

Die Krupps

Oba zakladatelé v roce 1989 skupinu obnovili. Die Krupps pak vydali tři desky v duchu EBM, v nichž zvuk ještě okořenily nabroušené kytary, než zase na čas přerušili činnost. Na pódia se vrátili v roce 2005.

Front Line Assembly založil v roce 1986 po odchodu z industriálních Skinny Puppy zpěvák Bill Leeb. Největší úspěch slavila skupina v půlce devadesátých let, kdy s ní hrál Rhys Fulber a rytmickou temnou EBM obohatil o zvuk kytar.

„Rhys Fulber produkoval Machine Head a až na jedno taky všechna alba Fear Factory. Působil v oblasti (metalu) dlouho a my jsme do ní zamířili, dělali jsme industriál a měli jsme kytary,“ připomněl tuto dobu loni Bill Leeb.

Později se však styl změnil: „V posledních pár letech jsme se více zaměřili na elektroniku, protože jsme dělali s kytarami docela dlouho.“ [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám