Hlavní obsah

Franzovu operu uvede festival ...příští vlna/next wave...

Právo, Radmila Hrdinová

Pražská premiéra opery-oratoria Vladimíra Franze Údolí suchých kostí, která se uskuteční 7. října v bývalém kostele sv. Anny v Pražské křižovatce, bude profilovým projektem letošního 16. ročníku festivalu divadelního okraje a kulturní alternativy ...příští vlna/next wave...

Článek

Od 6. do 12. října představí festival v rozsáhlém programu desítky souborů a uměleckých osobností české nezávislé scény. Nebude chybět ani umění ve veřejném prostoru a prezentace mladých uměleckých komunit či připomínka deseti let od úmrtí Petra Lébla.

Údolí suchých kostí napsal Vladimír Franz pro sbor Ars Brunensis Chorus, který ho uvedl letos v dubnu ve světové premiéře při příležitosti 30. výročí vzniku sboru v brněnské Redutě. V opeře na starozákonní námět účinkují Zora Jandová, Markéta Cukrová, Jan Šťáva, Tomáš Král a zejména členové Ars Brunensis Choru a tanečního divadla Maximus.

„Program je natolik bohatý a strukturovaný, že jsme tentokrát museli porušit i dosavadní festivalové tabu – překrývání jednotlivých festivalových akcí. Doufáme, že letos přilákáme ještě širší spektrum diváků. Možná se s festivalovými akcemi potkáte v centru města i bez vlastního přičinění,“ řekl Právu Jakub Matějka, ředitel festivalu.

Depresivní děti

Kromě Franzovy opery bude ke hvězdám programu patřit i Reliquiárum souboru Depresivní děti touží po penězích zkoumající v „luxusním butiku“ relikvie idolů dnešní společnosti. Samostatnou dramaturgickou linkou „umění ve veřejném prostoru“ iniciovanou kurátorkou Sodjou Zupanc Lotkerovou jsou konceptuální projekty, happeningy a audiovizuální akce v rámci programové řady Kontejnery umění.

Jejich prostřednictvím festival vtrhne do pražských ulic – na piazzettu u Národního divadla či náplavku na Rašínově nábřeží, a to denně po celou dobu trvání festivalu. Koncepci projektu plného akčního umění a instalací koordinují Kateřina Olivová, Karolína Kohoutková a Jana Preková.

Očekávanou událostí je rovněž hostování ORTO-DA Theatre, jednoho z nejvýraznějších souborů izraelské nezávislé scény, s cenami ověnčeným projektem Stones/Kameny, inscenace La Putyka Rostislava Nováka či premiéra inscenace Bez země českofrancouzského souboru Décalages. Na festivalu se poprvé v jednom celku uskuteční také pětihodinová pouť mezi křesťanstvím a nekonečnem náchodského souboru Dred pod názvem Půldekalog.

Předprodej vstupenek na festival je v Divadle Na zábradlí a na Údolí suchých kostí také v síti Ticketstream.

Reklama

Související témata:

Související články

Brněnský sbor uvedl Franzovu operu

V rámci oslav 30. výročí založení sboru Ars Brunesis Chorus se v sobotu v brněnské Redutě konala světová premiéra opery Vladimíra Franze Údolí suchých kostí,...

Výběr článků

Načítám