Hlavní obsah

František Kotleta řádí dál: Jeho Stalingrad je plný násilí a vulgarity

Právo, cg

Není to ani deset let, co vyšla první knížka Františka Kotlety Hustej nářez (Epocha, 290 stran), první ze série Bratrstvo krve. Autor zvaný též jesenecký Mauglí nebo bruntálský řezník ovládl čtenářskou scénu fantasy nebo spíš postapokalyptické literatury.

Foto: Epocha

Obal knihy.

Článek

Svědčí o tom i poslední kniha Stalingrad: Bratrstvo krve 4 (Epocha, 296 stran), v níž se po odskocích k sériím Spad nebo volnému cyklu paranormálních detektivek autor vrátil k cyklu započatému právě Hustým nářezem. V příběhu z roku 1942 německá armáda vítězí na všech frontách i díky speciálním vojákům ve svých řadách. Ti jsou prakticky nezničitelní – tedy pokud mají dost cizí krve.

Jak sám Kotleta přiznal, vždy ho fascinovali drsňáci, kteří neznají strach a zabíjení je jim denním chlebem. Onu drsnost dovedl k dokonalosti. Nejvulgárnější označení dámského přirození, samozřejmě hned v první větě, je v jeho podání jen pozvánkou do světa, kde krev teče proudem a kulka do hlavy zajatci je jen úvodem k dalšímu ději. Chvilkový sex, vychutnané znásilnění jsou jen zastávkou na cestě k dalším násilnostem světa.

I tento přístup přispěl ke Kotletově popularitě. Jenomže není to vulgarita či násilí jen pro vulgaritu či násilí. Vše je součástí většího literárního celku. Jeho hlášky jsou čtenáři milovány a sbírány jako korálky na náhrdelníku. Kotleta, s přiznanou notnou novinářskou erudicí, dokáže vyprávění i kolem dalekého Stalingradu vyšperkovat pasážemi, které osloví českého čtenáře.

Dokáže zabrnkat na strunu současných obav z války, na migrační vlny nejen z jihu na sever, ale i z východu na západ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám