Hlavní obsah

Francouzská muzea jsou zdarma pro návštěvníky mladší 26 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občané Evropské unie, tedy i České republiky, mladší šestadvaceti let mají možnost od soboty 4. dubna navštěvovat ve Francii zcela zdarma pět desítek muzeí a asi stovku dalších národních památek. Přístupné tak budou pro mnoho lidí muzeum Louvre, královský palác ve Versailles nebo opatství na ostrůvku Mont-Saint-Michel.

Foto: Profimedia.cz

Také do galerie Louvre má mládež vstup zdarma.

Článek

Opatření, které bylo ohlášeno v lednu původně jen ve prospěch mladých Francouzů, se tak dotýká kromě asi 6,5 miliónu francouzských občanů i zhruba dalších padesáti miliónů mladých lidí ve zbytku Evropské unie.

Podle údajů francouzského ministerstva kultury představují turisté všech národností ve věku od 18 do 25 let jedenáct procent návštěvníků památek, tedy 3,6 miliónu lidí.

Vstup zdarma do muzeí jako Louvre, Orsay a Cluny se týká jen stálých expozic. Ty dočasné budou dál za peníze. Lidé mladší 26 let se bez nutnosti platit dostanou také na pařížský Vítězný oblouk či do věží katedrály Notre Dame a chrámu Sacré-Coeur, nebo do středověkého města Carcassonne.

Reklama

Výběr článků

Načítám