Hlavní obsah

Fotografie z invaze 1968 stále hluboce oslovují

Právo, Karolina Kudynová

Fotografie dokumentující osudné dny ze srpnové invaze roku 1968 známého světového fotografa Josefa Koudelky si již během prvních dnů prohlédly v prostorách Staroměstské radnice zástupy lidí. Ze snímků mrazí v zádech i po čtyřiceti letech. Jedinečná reportáž o příjezdu tanků vojsk Varšavské smlouvy do Československa očima tehdy třicetiletého autora je svým poselstvím stále aktuální.

Foto: Karolina Kudynová, Právo

O Koudelkovy fotografie je velký zájem.

Článek

Střelba z tanku, hořící ulice a nešťastné tváře lidé, kteří bránili vjezdu vlastním tělem. „Byl tak blízko tankům, že je těžko pochopitelné, že to vše přežil. Fotil vše, co viděl, co se dělo, tanky, tváře a emoce lidí. Vystaveny tu jsou i nové snímky z archívu autora, dosud nezveřejněné,“ říká kurátorka výstavy Invaze 68 Irena Šorfová.

Nevěděli jsme, co vše museli Češi pro svobodu obětovat

„Lidi to velice oslovuje, vyprávějí své příběhy, jak tehdejší dny prožívali,“ dodává. Koudelka často musel s fotografiemi utíkat před Rusy a lidé mu pomáhali a schovávali ho doma nebo v obchodech, aby ho vojáci nezastřelili.

„Nevěděli jsme, co vše museli Češi pro svobodu obětovat. Jsme dojatí. Politici na celém světě by měli udělat vše pro to, aby už válka a násilí nebyly,“ podotkla návštěvnice výstavy Yokota Keiko z japonského Tokia.

Součástí výstavy je v druhém patře i promítání filmu prolnutého Koudelkovými záběry a rozhovor, který poskytl v rámci výročí okupace zahraničním médiím. „Je to opravdu vzrušující vidět, co se tu u vás stalo. Ale zdá se, že vaše země je stále místem mocenských zájmů západu i východu. Teď tu mají pro změnu své strategické zájmy Američané,“ sdělil Kevin Macklin, paradoxně také Američan. Výstavu navštívil se svou českou přítelkyní, se kterou nyní žije v Moskvě.

Výstava vznikla v doprovodu s vydáním knihy Invaze 68 v rámci čtyřicátého výročí této události. Je doplněná citacemi svědků a pasážemi z tisku. Vyšla v osmi světových jazycích.

Koudelka poprvé přiznal autorství snímků v roce 1984

Výstava na Staroměstské radnici potrvá až do 13. září. Přístupná je denně od 9 do 18 hodin, v pondělí až od 11 hodin. Potom poputuje i do italského Milána nebo do amerického New Yorku a Washingtonu. Jedinečnou sérii fotografií se podařilo tajně vyvézt ze země.

Agentura Magnum Photos ji zveřejnila k prvnímu výročí invaze v roce 1969 v mnoha mezinárodních časopisech, aniž by bylo uvedeno autorovo jméno. Až v roce 1984 po smrti otce, v době, kdy hrozba represí pro jeho rodinu pominula, Koudelka poprvé veřejně přiznal autorství těchto snímků.

Reklama

Související témata:

Související články

Obchodník s růžovým masem Adolf Zika

„Adolf je pro mě velikou záhadou. Ještě se neznáme důvěrně. Určitě je ale z trojčat, protože jinak by to nemohl všechno stihnout. Jeden je znamenitý fotograf,...

Výběr článků

Načítám