Hlavní obsah

Formanovy Vlasy a hippie hudební mejdan zahájí festival Slavonice

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmový i hudební festival Slavonice Fest se koná 1.–5. srpna a zahájí ho pocta Miloši Formanovi v podobě jeho legendárního filmu Vlasy, po kterém začne hippie mejdan s koncertem zpěvačky Tonyi Graves.

Foto: Profimedia.cz

Z filmu Vlasy

Článek

Film Vlasy se bude promítat 1. srpna přímo na slavonickém náměstí.

„Celý večer chceme pojmout jako poctu nedávno zesnulému režiséru Miloši Formanovi a svobodě, kterou pro nás svým dílem i životem reprezentuje,“ řekl zakladatel festivalu Ondřej Trojan.

„Plánujeme zahájení jako velký letní hippie mejdan, samozřejmě v dobovém oblečení, který bude po projekci pokračovat koncertem Tonyi Graves ve slavonickém Kulturáku.“

Macháčkův Toman

Dalším lákadlem bude předpremiéra filmu Ondřeje Trojana Toman, která se chystá na 2. srpna. Zdeněk Toman byl podle tvůrců nejen šéf Československé zahraniční rozvědky v letech 1945–48, ale také cynický „kariérista, šmelinář a podvodník”.

Organizoval odchod východoevropských Židů, kteří přežili holocaust, přes Československo do Palestiny, ovšem za tučné provize od židovských organizací. Toman sám byl židovského původu, ale snažil se to tajit. Soudruzi ho nakonec zavřeli, Tomanovi se však povedlo utéct do západního Německa.

Foto: Bara Lockefeer

Jiří Macháček ve filmu Toman

Tomana hraje Jiří Macháček, jeho manželku Kateřina Winterová a milenku Kristýna Boková. Stanislav Majer si zahrál generálního tajemníka KSČ Rudolfa Slánského. Fanatického komunistu Reicina hraje Marek Taclík, Jana Masaryka Roman Luknár a Vlada Clementise Lukáš Latinák. Do kin půjde Toman 4. října.

Festival nabídne celkem 65 filmů z celého světa promítaných v sedmi klimatizovaných sálech a rozdělených do 5 tradičních soutěžních sekcí, což je Český film, Světový film, Výběr sochaře Jaroslava Róny, sekce HBO a Britský film.

Česká televize přiveze exkluzivně první dva díly připravovaného seriálu Jana Prušinovského podle scénáře Petra Kolečka Most! a dokumenty jako Český žurnál: Hranice práce režisérky Apoleny Rychlíkové a Nerodič režisérky Jany Počtové.

Tonya, Aneta, Michal Pavlíček

Neméně důležitý je hudební program, který proběhne na Kulturák stage a ve Stodole Maříž. Vystoupí Tonya Graves, Zrní, Tři sestry, Aneta Langerová, Chris Beer, Lenka Nová a Petr Malásek, Circus Ponorka, Kieslowski, Kalle, Sudy potu, Annabelle Fárová a Monika Načeva s Michalem Pavlíčkem. Taneční párty zajistí DJ Dr. Peterka, DJ James Wing, DJ Evryday a DJ Robot.

Foto: Petr Kurečka

Tonya Graves

Doprovodný program tvoří dětské projekce nebo výstavy.

„V rámci projektu Slavonice Fest bez hranic, který se koná za podpory Evropského fondu pro regionální rozvoj INTERREG Rakousko - Česká republika, proběhne na rakouské straně hranice ve Fratres výstava Mezi - obrazy z archivu kameramana Jaroslava Kučery (více o výstavě níže). V kostelíku v Maříži bude letos vystavovat sochař a výtvarník Stefan Milkov a v přilehlé zahradě se o nové objekty rozroste i stálá expozice sochaře Martina Ceplechy. Další dvě výstavy čekají diváky i ve Slavonicích ve Spolkovém domě a Festivalovém centru, kde bude výstava České ceny za architekturu,” dodala Barbara Trojanová.

Vstupenky jsou na webu slavonicefest.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám