Hlavní obsah

Folkař Horký hrál měsíc po operaci prstů jako o život

Právo, Miroslav Homola

Třiatřicet let hraní s kapelou Kamelot na různé druhy kytar se podepsalo na zdravotním stavu folkaře Romana Horkého, kterého však zřejmě nedokáže jen tak něco zkrušit. Už měsíc po operaci šlach především na malíku levé ruky, které byly věčným mačkáním strun na hmatníku značně zkrácené, se Horký zase pustil do koncertování.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Roman Horký (vlevo) křtil s kamarády fotbalistou Petrem Švancarou (vpravo) a Petrem Bendem.

Článek

Horkému se podařilo vyprodat technicky nejmodernější (a také dost drahou) brněnskou hudební scénu Sono centrum a za podpory kamarádů – především dalšího Moravana Petra Bendeho a známého fotbalisty a rovněž brněnského patriota Petra Švancary – pokřtil své už 23. cédéčko Babí léto. A dočkal se potlesku vestoje od sedmi stovek příznivců.

„Deformace prstů, to je daň za moje celoživotní hraní, kdy se s tím moc nemažu. Ovšem operaci provedl pan profesor Jiří Veselý na klinice Berková výborně, a tak jsem mohl zase hrábnót do strun. Další operace mě však čeká ještě v lednu,“ vysvětlil typickou brněnštinou Horký. Spolu s fotbalistou Petrem Švancarou si pak pochvalovali, jak je to úžasný pocit, když se podaří získat s brněnským hantecem a brněnskými fórky publikum v Praze, čehož oba borci na sportovní i kulturní scéně opakovaně dosáhli.

Během téměř tříhodinové produkce Horký předvedl z výhradně vlastní produkce písní s vtipnými i texty k zamyšlení, kdy například vychází ze vzpomínek na život z kdysi hornického Rosicka, kde je Horký doma. Jedna z písní nového alba však hraje i na poněkud pikantní notu, které je o folkaři také hodně známa a tou je jeho vztah k něžnému pohlaví.

„Skladba Jan Eskymo Welzl je nejen poctou známému polárníkovi ze severní Moravy, ale je projevem i jakési mužské závisti k tomu muži. Říká se totiž o něm, že na dalekém severu zplodil s eskymáckými ženami až 200 dětí. A nikdo po něm nechtěl žádné alimenty a ještě mu v rodném městě postavili pomník. No není to krása?“ uvedl se smíchem Horký, který má se třemi manželkami čtyři děti.

Z několika set písní, které dosud složil, patří mezi nejznámější hit Zachraňte koně, který však Roman během celého večera stále nehrál, a tak si o něj posluchači svérázným způsobem řekli. Někteří totiž začali řehtat právě jako koně, a tak nakonec i na tento šlágr, který si s 51letým Horkým zpíval celý sál, došlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám