Hlavní obsah

Finále Harryho Pottera - velkolepé, drahé a ve 3D

Právo, Klára Kolářová

Poslední snímek kouzelnické ságy s názvem Harry Potter a relikvie smrti – část 2 vstoupí 14. července do českých kin. Ve čtvrtek měl slavnostní premiéru v Londýně. Filmaři fanouškům slibují velkolepé finále plné akčních scén a náročných technických triků.

Článek

„Je to nejlepší film, jaký jsme kdy udělali. Je to skvělé, že končíme takhle pozitivně,“ řekl podle ČTK ve středu na tiskové konferenci představitel titulní role Daniel Radcliffe. Za pravdu mu zatím dávají i první pochvalné recenze v britských denících.

Snímek vycházející ze stejnojmenné knihy J. K. Rowlingové se filmaři rozhodli rozdělit do dvou částí. Důvodů k tomu bylo hned několik: „Scenárista Steve Kloves za námi celý nešťastný přišel a povídá: Je nemožné vtěsnat tak spletitý děj do jednoho filmu,“ vysvětluje režisér David Yates v rozhovoru pro Vanity Fair.

Herci své postavy opouštějí neradi

Yates Pottera natáčel už počtvrté a dodává, že dalším z důvodů jeho filmového rozpůlení byla i snaha neošidit náročné „potterology“ o nějakou důležitou dějovou linku. „Snažili jsme se zavděčit věrným fanouškům, kteří chtějí vidět ve filmu všechny svoje oblíbené hrdiny,“ vysvětluje.

Kromě toho je rozdělení sedmičky na dva díly také chytrým marketingovým tahem. Podle agentury AP utržila první část Relikvií jen za první víkend v Severní Americe v přepočtu dvě a čtvrt miliardy korun, což vytvořilo dosavadní rekord potterovské filmové série. Velmi dobře si snímek vedl i v tuzemských kinech.

Druhou část Relikvií nabízejí filmaři ve 3D formátu. Podle původního plánu měla být trojrozměrná i část první, ale filmové studio Warner Bros nestihlo převod dokončit do listopadového data premiéry. Předělávka do této podoby stojí podle listu The Hollywood Reporter v přepočtu kolem 93 miliónů korun, podobnou částku je nutné vynaložit také na vybavení kin speciálními brýlemi. Podobně jako v předchozích dílech se diváci i nyní setkají se stejnou sestavou herců v triu titulních úloh, Danielem Radcliffem, Emmou Watsonovou a Rupertem Grintem.

Ti své charaktery ztvárňují už přes deset let. Po takové době je pro herce velmi těžké své postavy opustit. „Postava Rona byla stálou součástí mého života. Je to docela smutné a opravdu mi budou všichni scházet,“ svěřuje se Rupert Grint, kterého budou mít fanoušci nejspíš ještě dlouho spojeného s postavou prchlivého Rona.

Podobně mluví i Watsonová: „Hermiona je proti mně dokonalá a myslím, že díky ní jsem se stala lepším člověkem.“ Zatím to vypadá, že se z potterovského kultu podařilo nejlépe vymanit Danielu Radcliffovi. Ten v současnosti vystupuje mimo jiné v broadwayském muzikálu s názvem How To Succeed In Business Without Really Trying. Za svůj výkon v roli, kde tančí i zpívá, sklízí příznivé ohlasy kritiky i diváků.

Pokračování může vzniknout na novém webu

S definitivním koncem série sílí prosby fanoušků o pokračování. J. K. Rowlingová se však několikrát vyjádřila, že o další knize zatím neuvažuje. Zároveň ale připouští, že jí léta budovaný fantaskní svět schází.

„Se svými postavami jsem žila několik let. Na konci jsem necítila jen úlevu, ale také velké rozčarování,“ svěřila se třeba v talkshow Oprah Winfreyové.

Pro zklamané fanoušky připravuje Rowlingová od letošního října alespoň spuštění nového webu www.pottermore.com, kde spisovatelka nabídne třeba digitalizované verze svých knih nebo zveřejnění cenných detailů, které se do papírových příběhů nevešly. Svými příběhy a postřehy zde budou moc přispívat také sami čtenáři.

Možná by z toho mohla být nová publikace, ale lidé kolem autorky včetně producenta a režiséra filmů o Harrym Potterovi se shodují, že žádné další pokračování už prostě nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám