Hlavní obsah

Filmový svaz podal kvůli Lambertovi trestní oznámení

– PRAHA

Profesní sdružení Filmový a televizní svaz (FITES) podalo v pátek trestní oznámení v souvislosti s dřívějším působením Františka Lamberta ve funkci vrchního ředitele České televize (ČT). Lambert, který funkci zastával 3,5 roku, byl v minulosti členem Lidových milicí (LM). Při nástupu do funkce neodevzdal zákonem vyžadované čestné prohlášení.

Článek

FITES, jehož předsedou je herec a moderátor Jan Kraus, se domnívá, že jednáním generálního ředitele České televize Jiřího Janečka, Lamberta a Rady ČT mohl být spáchán trestný čin poškozování cizích práv. U Lamberta pak mohlo podle svazu jít o trestný čin podvodu.

Poté, co se v únoru objevily informace o Lambertově členství v LM, Janeček jej přeřadil na nižší funkci finančního ředitele. Zároveň podal určovací žalobu k soudu, který rozhodne, zda může Lambert svou současnou funkci zastávat.

Rada v té souvislosti upozornila Janečka, že byl porušován zákon. Podle některých názorů ale měla rada Janečka odvolat, rada ale říká, že tak učinit nemohla, pokud jej v posledních 12 měsících písemně neupozornila na porušení zákona.

Lambert podle svazu podváděl

Z dokumentů, která má FITES k dispozici, podle svazu vyplývá, že Lambert byl jmenován do funkce a v této ponechán nejméně 37 měsíců, ačkoliv nesplnil podmínky dané lustračním zákonem. "Je také zřejmé, že na tomto protiprávním stavu se musely podílet i osoby, které mají podíl na jeho jmenování do funkce a setrvání v ní, tedy zejména generální ředitel ČT a členové Rady ČT," uvedl svaz.

Podle svazu je právem ČT a občanů ČR nejen skutečnost, aby ve vrcholných orgánech České televize nebyly osoby nesplňující zákonné podmínky, ale ani osoby, které se na vzniku protizákonného stavu podílely. "Celá věc měla přitom velmi negativní dopad na instituci ČT, jakož i na osoby, které se na jejím chodu podílejí, jakož i jiné subjekty, které jsou s ČT spjaty," míní FITES s tím, že viníkem tohoto stavu jsou právě Janeček, Lambert a Rada ČT.

V případě Lamberta se pak svaz domnívá, že mohlo dojít k trestnému činu podvodu. Toto podezření FITES dovozuje ze skutečnosti, že Lambert, přestože nesplňoval podmínky pro výkon výše uvedené funkce, tuto skutečnost zamlčel, tento stav udržoval po dobu několika let a pobíral plat, který by mu jinak - pokud by funkci nevykonával - vyplácen ČT nebyl. "Tedy tím, že zamlčel podstatnou skutečnost a uvedl ČT v omyl, obohatil se - dle názoru FITES - na úkor této instituce (ČT)," uvedl svaz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám