Hlavní obsah

Filmový festival v Cannes zahájil Robin Hood

Cannes

Ve středu večer začal v Cannes 63. ročník prestižního filmového festivalu. Zahájil jej snímek Robin Hood, ve kterém hrají Russell Crowe a Cate Blanchettová. O Zlatou palmu se bude letos ucházet 19 filmů, z toho tři domácí francouzské. Česká republika není v soutěži zastoupena.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Russel Crowe a Cate Blanchettová míří v Cannes na úvodní projekci Robina Hooda, kde hrají.

Článek

Festival oficiálně zahájila britsko-francouzská herečka Kristin Scott Thomasová.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Kristin Scott Thomasová zahajuje festival.

Pak bylo promítnuto nové zpracování příběhu legendárního zbojníka od Ridleyho Scotta.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Předseda festivalové poroty Tim Burton

Na zahájení se kromě hlavních protagonistů objevily i další hvězdy stříbrného plátna v čele s předsedou poroty Timem Burtonem, herečkou Salmu Hayekovou i britskou držitelku Oscara Helen Mirrenovou. Během festivalu mají přijet další slavné osobnosti včetně třeba Woodyho Allena, Brada Pitta a Johnnyho Deppa.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Salma Hayeková na festivalu na červeném koberci

První soutěžní filmy přijdou na pořad ve čtvrtek. Budou to Ž'-Čao Čchung-Čching (Čchungčchingské blues), který natočil čínský režisér Wang Siao-šuaj, a Tournée (Na turné) od francouzského režiséra a herce Mathieua Amalrika.

Francie je v hlavní soutěži zastoupena ještě dalšími filmy, z nichž jeden, Hors-la-loi (Mimo zákon) od francouzsko-alžírského tvůrce Rachida Bouchareba, vzbudil už předem ve Francii kontroverze, protože se dotýká citlivé otázky francouzské koloniální nadvlády nad Alžírskem.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Festivalová porota vedená Timem Burtonem (vlevo)

Dva filmy má v soutěži Británie, je to Route Irish Kena Loache od dvou bývalých vojácích z Liverpoolu, kteří se nechali najmout jako žoldnéři do Iráku. Mike Leigh natočil soutěžní snímek Another Year o životě ženatého páru během jednoho roku.

V soutěži je i snímek Biutiful od mexického režiséra Alejandra Gonzaleze Inarrity, dva jihokorejské snímky, ukrajinský, japonský a thajský film.

Politické kontroverze nekončí u Boucharebova filmu. Na festival nepřijede italský ministr kultury Sandro Bondi, čímž protestuje proti tomu, že se tam bude promítat italský dokumentární snímek Draquila. Snímek je velmi kritický ke způsobu, jakým se italský premiér Silvio Berlusconi postavil k důsledkům loňského silného zemětřesení ve městě L´ Aquila.

V rámci festivalu bude mít i premiéru nesoutěžní snímek Olivera Stona Money Never Sleeps o finanční krizi navazující na jeho film z roku 1987 Wall Street. Mimo soutěž bude promítnut i nový film Woodyho Allena You Will Meet A Tall Dark Stranger.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám