Hlavní obsah

Filmový festival v Cannes se blíží k sobotnímu předání cen

– CANNES
Novinky, Věra Míšková (Cannes)

Poslední soutěžní filmy čekají diváky a porotu mezinárodního filmového festivalu Cannes 2004, který se na Azurovém pobřeží koná letos už po sedmapadesáté. V sobotu večer oznámí na slavnostním ceremoniálu šéf poroty, režisér Quentin Tarantino, kterému ze soutěžních filmů udělí jeho tým Zlatou palmu a další festivalová ocenění.

Foto: Avion Shopping Park Ostrava
Článek

V kolekci hlavního programu posledních dnů zaujal film Deník motocyklisty, který sleduje cestu mladého, tehdy ještě medika Ernesta "Che" Guevary a jeho přítele Alberta Granady v roce 1952 napříč latinskoamerickými zeměmi do leprosaria - léčebny nemocných touto chorobou.

Guevaru hraje jeden z nejtalentovanějších současných herců, Mexičan Gael García Bernal, známý u nás například z filmů Amores perros či Mexická jízda. V Cannes jsme ho viděli už první den ve snímku Pedra Almodóvara Špatná výchova. Jeho přítele Alberta Granada představuje skutečný Guevarův příbuzný Rodrigo De la Serna.

"Měli jsme trochu strach hrát postavy, o nichž mají diváci zcela konkrétní představy, ale musím říci, že ten strach nás nakonec přiměl jen k lepším výkonům," řekl na setkání s novináři Bernal a vysvětlil to: "Za tři nebo čtyři měsíce před natáčením jsme měli množství lekcí, setkali jsme se s Albertem Granadou na Kubě, navštívili jsme moho lidí, kteří dobře znali příběh a absolvovali jsme i seminář o sociálně politické situaci v latinské Americe."

Režisér Walter Salles vzpomínal na setkání během natáčení: "Potkali jsme množství lidí, kteří jednak znali knihu, podle níž náš film vznikal a jednak se s oběma muži tehdy setkali. Všichni nám chtěli pomáhat. Jedna z nejdojemnějších chvil byla, když se Alberto Granado v leprosariu v San Pablu setkal se svým tehdejším pacientem."

Film o představiteli komisaře Clouseaua

V pátek se ještě představí velmi očekávaný americký film Život a smrt Petera Sellerse, který natočil režisér Stephen Hopkins. Titulní roli slavného britského herce, představitele inspektora Clouseaua v sérii filmů o Růžovém panterovi, ztvárnil Geoffrey Rush, Anne Sellersovou Emily Watsonová a švédskou herečku Britt Eklandovou Charlize Theronová. V menší roli Sonii Aquinové se na plátno vrátí Sophia Lorenová.

Na Čechy letos bylo vidět

Ačkoliv se český film už patnáct let do hlavního festivalového programu nedostal, přece jen byla letošní účast viditelnější než v nedávné minulosti. Především díky společnému česko-slovensko-polskému pavilonu, kde bylo možné potkávat řadu zahraničních hostů, kteří se živě zajímali o český film.

V přehlídkách určeným mladým filmařům a studentům se hrály dva krátké české filmy - Galerie mezilidských vztahů Martina Matiáška a Kontakt Martina Duby. Producent Vratislav Šlajer se zase zúčastnil akce Producenti v pohybu, kam byl pozván po loňské premiérové účasti Pavla Strnada.

O několikadenním setkání lidé téže profese Šlajer Právu řekl: "Bylo to skvělé, poznal jsem skoro dvacet producentů z celé Evropy, jen člověka strašně mrzí, že je mezi nimi naprosto nejchudší: když jim řeknu, že dostáváme na film od státu 2 milióny eur ročně, úplně všichni si myslí, že jsem se spletl a vynechal jednu nulu. Je to problém, protože dnes jsou všechny koprodukce založeny na reciprocitě - já přinesu něco tobě, ty mně. A český producent opravdu nemá co nabídnout."

Lákal Hřebejkův nový film

Na canneském filmovém trhu se hrály Želary, o něž vyvolal zájem fakt, že byly nominovány na Oscara, a dále nový Hřebejkův film Horem pádem. Zcela zaplněný projekční sál není na canneském filmovém trhu zdaleka obvyklá událost, jméno tvůrce mezinárdně úspěšného filmu Musíme si pomáhat si obchodníci zapamatovali. Co však bylo důležitější - z Horem pádem se během promítání neodcházelo.

Brando chystá návrat na plátno

Nemocemi sužovaná herecká legenda Marlon Brando připravuje comeback na filmová plátna. V chystaném snímku, jehož detaily byly zveřejněny na filmovém festivalu v Cannes, má hrát sám sebe. Film s názvem Brando a Brando vypráví o mladém chlapci, který se vydá do Spojených států, aby se setkal se slavným hercem. Chystaný nízkorozpočtový projekt bude režírovat tuniský filmař Riza Bahí a natáčení má začít letos v létě. Brando se podílel i na revizi scénáře společně s režisérem. Scénář patří podle producentky filmu Normy Heymanové k tomu nejlepšímu, co kdy četla: "Marlon Brando všechny filmové nabídky odmítá, ale tento scénář jej zaujal, protože je velmi výjimečný."

Brando, který na jaře oslavil osmdesátku, se na plátně naposledy objevil v kriminálním dramatu z roku 2001 Kdo z koho (The Score).

Reklama

Související témata:

Související články

Hvězdy zaplavují Cannes

Projekcí nejnovějšího snímku španělského režiséra Pedra Almodóvara La Mala Educación (Špatná výchova) začal ve středu večer již 57. ročník tradičního...

Demonstrace a Špatná výchova v Cannes

Večerní šaty významných hostů se ve středu vpodvečer na canneském nábřeží Croisette slily s džínami filmových fanoušků do jednolitého davu. Tradiční obraz...

Výběr článků

Načítám