Hlavní obsah

Filmový festival Berlinale 2009 uvede film Jana Švankmajera

Právo, Věra Míšková
BERLÍN

Režiséři zvučných jmen i hvězdy nejen z Hollywoodu se projdou v únoru po červeném koberci 59. ročníku Berlinale – prvního v kalendáři velkých filmových festivalů roku 2009. Organizátoři zveřejnili první jména filmů, které na festivalu promítnou. Za Česko byl vybrán Jan Švankmajer.

Článek

Jeho organizátoři zatím oznámili část lákavého programu. Bude v něm i snímek Jana Švankmajera Možnosti dialogu (1982), zařazený do sekce Po zimě přichází jaro, věnované blížícímu se 20. výročí pádu Berlínské zdi.

Film The International Toma Tykwera

Festival zahájí mimosoutěžní projekce filmu The International německé režisérské hvězdy Toma Tykwera a pak už se rozběhne mezinárodní soutěž, v níž budou o Zlatého a Stříbrné medvědy soutěžit například černá komedie z prostředí newyorského krejčovství Rage (Hněv) britské režisérky Sally Potterové s Judi Denchovou, Judem Lawem a Stevem Buscemim.

Mladou mexickou hvězdu Gaela Garcíu Bernala (Babel, Amores Peros, Motocyklové deníky) obsadil do svého filmu Mammoth (Mamut) švédský režisér Lukas Moodysson, který přijetí do soutěže komentoval s nadšením: „Jsem šťastný, je to můj nejoblíbenější festival, kde před deseti lety startoval můj film Fucking Amal.“

Čtenáře promítnou mimo soutěž

Soutěžit bude také například Řek Theo Angelopoulos s filmem The Dust of Time (Prach času). Mimo soutěž se bude v hlavním programu hrát například The Reader (Čtenář) Stephena Daldryho (Billy Elliot, Hodiny) s Kate Winsletovou, který je mezi nominovanými na Zlatý glóbus za nejlepší film a nominace mají i Winsletová, Daldry a scenárista David Hare.

Drama The Private Lives of Pippa Lee (Soukromé životy Pippy Lee) natočila dcera amerického dramatika Arthura Millera Rebecca Millerová s Keanu Ree vesem, Julianne Mooreovou či Winonou Ryderovou, řadu komedií o inspektoru Clousseauovi rozšíří Růžový panter II se Stevem Martinem.

Kompletní program Berlinale, které se koná od 5. do 15. února, bude zveřejněn 27. ledna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám