Hlavní obsah

Filmový Český lev zařve v Lucerně 1. a 25. února

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pořadí již třináctý ročník udílení výročních cen České filmové a televizní akademie (ČFTA) Český lev zhodnotí 22 celovečerních hraných českých a koprodukčních filmů. Na středeční tiskové konferenci to oznámil výkonný ředitel akademie Petr Vachler.

Článek

Nominace na ocenění v patnácti hlavních kategoriích budou oznámeny 1. února v pražském kině Lucerna a v přímém přenosu na ČT 2. Moderovat bude herec Tomáš Matonoha. Hlavní večer pak proběhne v přímém přenosu ČT 1 v paláci Lucerna a moderovat bude herec a frontman kapely Mig 21 Jiří Macháček.

Matonoha na tiskové konferenci slíbil diváků alespoň jeden filmový vtip, Macháček dodal, že bude-li dobrý, rád ho zopakuje. "Jsem známý tím, že si nepamatuji scénář, takže nakonec se může stát cokoliv," řekl žertem Macháček, pak ale vážně dodal: "Chci to dělat s úctou ke lvům, k filmům a k nominovaným tvůrcům."

"Máme radost, že ani jeden z večerů nepřipadá na pátek třináctého, nicméně jsme napnuti, co nám 13. ročník přinese. Jednáme o zahraničních hostech, jimž koluje v žilách česká krev, zatím přislíbil účast herec Herbert Lom známý jako nepřítel Růžového pantera či Vinetoua," řekl Vachler a dodal, že součástí akce Český lev bude přehlídka vybraných filmů v síti multiplexů Palace Cinemas, která začne 16. února a potrvá do 1. března.

Plyšový lev možná skončí

Na nominačním večeru bude vyhlášen Český lev - Cena Magnesie za nejlepší zahraniční film, nejlepší filmový plakát, Cena časopisu Premiere a Cena filmových kritiků. Na tu jsou na základě hlasování novinářů nominovány snímky Sluneční stát režiséra Martina Šulíka, Šílení Jana Švankmajera a Štěstí Bohdana Slámy.

Cena Plyšový lev za nejneoblíbenější film podle publicistů bude oznámena mimo slavnostní večery. "Již jsem navrhoval a opět navrhnu akademii, aby byl Plyšový lev uklizen zcela pod stůl, aby se hlasování o něm ukončilo," řekl k tomu Vachler.

"Na počátku byla domněnka, že to bude vtipné, ale stala se z toho smutná záležitost. I letos se tedy bude předávat kdesi za plentou a pokud se nepřijde na způsob, jak z toho udělat něco zábavného, byl bych rád, kdybychom ji už napřesrok neudělovali, protože natočit český film je velmi těžké," dodal Vachler. Na nominačním večeru bude vyhlášeno také druhé a třetí místo v ceně Sazky pro nejlepší dosud nerealizovaný scénář. Vítěz bude oznámen na hlavním večeru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám