Hlavní obsah

Filmový archív chce v Ponrepu zaujmout i děti

Zábavně a interaktivně pojatý program určený dětem i jejich rodičům připravil ve svém kině Ponrepo v Praze Národní filmový archív (NFA). Každou neděli odpoledne se tu budou promítat celovečerní pohádky, animovaná pásma, archivní němé snímky s doprovodem živé hudby a následným workshopem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Břetislav Pojar, klasik animované tvorby

Článek

„Ten bude mít podobu animační, výtvarné či hudební dílny, výstavy filmových plakátů malovaných dětmi či poznávání historických projekčních přístrojů a návstěvy promítací kabiny,” řekl na setkání s novináři v Praze koordinátor filmové a audiovizuální výchovy v NFA Jiří Forejt. Jedinečnost programu spočívá podle něj ve výběrů filmů, který garantují filmoví kurátoři a historici NFA, i ve způsobu projekce. Děti se mohou setkat s tradiční projekcí z 35mm kopií a dozvědět se něco o filmové historii.

Koncem roku půjde o moderované pásmo vánočních pohádek, zatímco leden se ponese ve znamení animovaných filmů zemí Visegrádu. Česká animovaná tvorba bude zastoupena výběrem od loutkových snímků až po klasickou ploškovou animaci v období od druhé poloviny 40. až po 60. léta minulého století. Představí se díla Hermíny Týrlové, Václava Bedřicha či Břetislava Pojara. Digitální verze pásma klasické české animace pak vstoupí do českých kin v obnovené premiéře.

Důležitost a potřebnost filmové výchovy, o kterou pečuje NFA, potvrzuje filmový historik, pedagog a publicista Pavel Bednařík, který je koordinátorem webového portálu www.filmvychova.cz. „Tento portál nabízí základní informační rozcestník s kalendářem akcí, přehledem organizací a metodickými materiály, má sloužit lektorům, učitelům i studentům a jejich rodičům,” uvedl.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Archív nabízí také vzdělávací kurzy pro pedagogy a filmový kurz pro veřejnost. Kurzy nejsou určeny jen pedagogům, kteří by rádi zařadili filmovou/audiovizuální výchovu do výuky, ale také třeba těm učitelům, kteří by chtěli používat audiovizuální ukázky a chybí jim technické a právní know-how. Znalosti v něm naleznou i ti, kteří by rádi v budoucnu filmovou/audiovizuální výchovu vyučovali. Na programu jsou následující okruhy: filmová a audiovizuální výchova v ČR a v zahraničí, základní složky filmu, dějiny českého a světového filmu, film a dějiny, film a literatura, praktické minimum pro práci s audiovizuálním materiálem, jak učit filmovou praxi, filmovou režii a střih. Bližší informace jsou na adrese www.nfa.cz/vzdelavani.

Reklama

Výběr článků

Načítám