Hlavní obsah

Filmovka: konec ve znamení magie

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

UHERSKÉ HRADIŠTĚ

O víkendu se uzavřel 33. ročník Letní filmové školy, která přilákala do Uherského Hradiště rekordně přes pět tisíc návštěvníků. Filmovka, kterou pořádá Asociace českých filmových klubů (AČFK) pod vedením předsedy Jiřího Králíka, se rok od roku rozrůstá a už se téměř do slovácké metropole nevejde.

Článek

Bilancovat je občas nutné, takže 33. LFŠ byla opět rekordní, zajímavá, bláhová, nadšenecká i nevyrovnaná. Úspěchem akce filmových klubistů ale je třeba už to, když jdete na gruzínský film z roku 1977 Nevěsta pro dědečka Eldara Šengelaji, který obdržel na přehlídce výroční Cenu AČFK (jako filmaři Hector Babenco, Jerzy Stuhr či Dušan Hanák), a kino je už třicet minut narvané k prasknutí. To byste v normální distribuci asi nezažili. 

Filmovka je právě proto nejen atraktivní, ale i vzdělávací přehlídkou archívního i klasického filmu, ačkoliv letos vedle projekcí uspořádala i 17 koncertů a 11 divadelních představení, básnická čtení, jeden karneval a pak bezpočet debat u stánku na piviště. Před diváky zahráli nejen Plastici nebo Legendary Pink Dots, ale po delší zdravotní odmlce i Josef Topol.

Příští ročník přinese magii

"Tématem příštího ročníku bude film a magie ve všech podobách, pozornost bude věnována hlavně tvůrcům, jako jsou Emir Kusturica, Jan Švankmajer nebo Juraj Jakubisko," prozradil na závěr letošního ročníku nejočekávanější informaci Králík.

Každý rok je tak unikátní i něčím nevyrovnaný, což se letos týkalo například retrospektivy brazilské kinematografie a přehlídky filmů Glaubera Rochy, které nepřinesly tak očekávané majstrštyky.

Šlo často o snímky příliš zasazené estetikou i kontextem do určité doby a prostoru. Zajímavější se jevila přehlídka filmů Kavkazu s díly, jako je například podobenství o postavení umělce v nepřející době Niko Pirosmani Georgije Šengelaji.

Bohémská přehlídka

Letní akce ale láká také na uvolněnou, svobodomyslnou i bohémskou atmosféru, ve které se mohou ještě děti střední školou povinné setkat poprvé s kvalitním filmem a kam jezdí umělci a ti starší za aktivní dovolenou. V podmínkách země s jinak zcela katastrofálně komerční filmovou distribucí jsou podobné festivaly balzámem na duši.

"Za asociaci chceme napomoct například uvádění středoevropských filmů do naší distribuce. Můžete si všimnout, že třeba rakouské, polské nebo maďarské filmy v našich kinech zcela chybí. Pouštíme se tedy do nového ambiciózního projektu," uvedl v Hradišti Jiří Králík.

České kinosály tak čeká putovní přehlídka filmů našeho regionu, která potrvá od 29. září do 31. prosince tohoto roku. Mezi nimi bude například jeden z nejúspěšnějších snímků slovácké přehlídky - dokumentární detektivka Ztracená dovolená. V ní dokumentaristka Lucie Králové hledá podle nalezených fotografií šest čínských turistů a přitom vypráví o dnešním globalizovaném světě.

Předpremiéry

V Hradišti se také odehrály letos čtyři předpremiéry kvalitnějších zástupců v našich kinech. Letos nabídla hradišťská přehlídka hned čtyři předpremiéry, jednalo se o snímek Terence Malicka Nové století, který bude součástí Projektu 100, či muzikál Once Johna Carneyho, v němž zní písničky Glena Hansarda z kapely The Frames. S velkým zájmem narvaného Kolejního náměstí se setkalo první uvedení Simpsonů ve filmu a filmovku uzavřelo promítnutí "fantasy z MFF" Cannes Faunova labyrintu Guillerma del Torra.

Mezníky letošního ročníku byla i návštěva brazilského indiánského návštěvníka Ailtona Krenaka a českého exprezidenta Václava Havla.

Reklama

Související témata:

Související články

Filmovka: Zahájil Havel, Plastici a androši

Letní filmová škola začala naostro v pátek v Uherském Hradišti. A vzhledem k tomu, že na tomto festivalu do poslední chvíle nevíte, jak všechno dopadne,...

Výběr článků

Načítám