Hlavní obsah

Filmové premiéry: Steve Jobs, Doktor Proktor a prdící prášek a další

Právo, Věra Míšková

Jen dva roky po filmu jOBS je tu další: Steve Jobs s Michaelem Fassbenderem a Kate Winsletovou v hlavních rolích. Tvůrce geniálních severských detektivek Jo Nesbo je i autorem série knížek pro děti. Podle jeho předlohy Doktor Proktor a prdící prášek vznikl stejnojmenný film. Také Husí kůže je natočena podle stejnojmenné předlohy pro děti. Russell Crowe se ve snímku Otcové a dcery musí po manželčině smrti sám postarat o jejich pětiletou dcerku Katie - a moc mu to nejde.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Filmové premiéry 42. týden

Článek

Steve Jobs

Upoutávka na film Steve Jobs

Scenárista Aaaron Sorkin a režisér Danny Boyle nezvolili cestu klasického životopisného filmu, ale zarámovali děj do tří základních – jevištně pojatých – situací, respektive prezentací: představení Macintoshe v roce 1984, uvedení NeXTu a nakonec iMacu. Na pozadí těchto prezentací se odhaluje složitá Jobsova osobnost.

Steve Jobs, USA 2015, drama, 122 min., režie: Danny Boyle, hrají: Michael Fassbender, Kate Winsletová, Seth Rogen, Jeff Daniels a další.

Doktor Proktor a prdící prášek

Upoutávka na film Doktor Proktor a prdící prášek

Hlavním hrdinou je ztřeštěný vynálezce Doktor Proktor, dívka Líza a klučina s ohnivými vlasy jménem Bulík. Ten se právě přistěhoval do čtvrti v Oslo, kde žije Proktor a Líza.  Poté, co v roli asistenta doktora Proktora zjistí, že jeho nejnovější vynález, prášek proti prdění, nefunguje, vnukne mu myšlenku, že by měl vynalézt prášek fungující přesně opačně.

Doktor Proktor a prdící prášek, Norsko 2014, komedie, 87 min., režie: Arild Fröhlich, hrají: Eillich Hellum Noraker, Emily Gleisterová, Marian Saastad Ottesen a další.

Otcové a dcery

Upoutávka na film Otcové a dcery

Jack je sice slavný spisovatel, ale trpí depresemi a vážnou duševní poruchou. Po manželčině smrti svádí boj nejen sám se sebou, ale i s problematickou výchovou malé Katie. O 25 let později již dospělá dívka žije se svým přítelem ale jejich vztah se potýká s problémy, způsobenými démony dětství.

Otcové a dcery USA/ Itálie, drama 116 min., režie: Gabrielle Muccino, hrají: Russell Crowe, Amanda Seyfriedová, Aaaron Paul, Jane Fondová a další.

Husí kůže

Upoutávka na film Husí kůže

Teenager Zach Cooper se přistěhoval z velkého města do městečka. Setkává se s krásnou dívkou Hannou, ale brzy zjišťuje, že má tajemného otce, ze kterého se vyklube autor knižní série R. L. Stine. Brzy se také ukáže, že příšery, kterými se jeho knihy proslavily, jsou skutečné, dostaly se z knih a terorizují celé městečko: Je na Stineovi, Zachovi a Hannah, aby je znovu vrátili do knih, kam patří.

Husí kůže, USA 2015, komedie, 104 min., režie: Rob Letterman, hrají: Jack Black, Halston Sage, Odeya Rushová a další.

Ejzenštejn v Guanajuatu

Upoutávka na film Ejzenštejn

Sovětský režisér Sergej Ejzenštejn cestuje v roce 1931, na vrcholu svých tvůrčích sil, do Mexika, kde hodlá natočit svůj snímek Ať žije Mexiko! Přijíždí do města Guanajuato, kde se ho ujme místní průvodce Palomino Cañedo. Tady Ejzenštejn na vlastní kůži zažívá úzké propojení mezi láskou a smrtí.

Ejzenštejn v Guanajuatu, Mexiko/ Nizozemsko/ Finsko/ Belgie/ Francie 2014, 105 min., režie: Peter Greenaway, hrají: Elmer Bäck, Selio Savante, Lisa Owenová a další.

Berani

Upoutávka na film Berani

Kiddi a Gummi jsou bratři, kteří spolu už 40 let nepromluvili ani slovo, a jediné, co oba sdílejí, je láska k ovcím. Jednoho dne Gummi pojme podezření, že Kiddiho výstavní beran je nakažen smrtelnou klusavkou. Nad rodinným plemenem ovcí, životní pýchou obou bratrů, se začnou stahovat mračna.

Berani, Island 2015, drama, 93 min., režie: Grímur Hákonarson, hrají: Theodór, Charlotte Bowingová a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám