Hlavní obsah

Filmové premiéry na 2. února

Tento týden má premiéru pět filmů. Nejočekávanějším je nepochybně drama Stevena Spielberga Mnichov, druhým snímkem je životopisný film o Johnym Cashovi Walk The Line. Dále do kin vstupuje horor Saw 2, romantická komedie Nikdy to nevzdávej! a dokument Chačipe.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Mnichov

Thriller Mnichov režiséra Stevena Spielberga byl natočen podle knihy Simona Reeva Mnichov - Jeden den v září. Film vypráví o odvetné akci, kterou Mossad spustil po masakru  izraelských sportovců na Olympijských hrách 1972 v Mnichově, který měla na svědomí palestinská teroristická organizace Černé září.

Hrdinou příběhu je mladý Izraelec, příslušník tajné služby Avner, který je stejně jako většina jeho krajanů zdrcen mnichovskou tragédií. V téhle atmosféře ho osloví důstojník Mossadu Ephraim, jenž mu nabídne účast v odvetné operaci proti Palestincům.

Avner musí opustit těhotnou manželku, změnit totožnost a využít všech svých schopností k dopadení a zabití jedenácti mužů, které Mossad obvinil z přípravy mnichovských vražd. Přes své mládí a nezkušenost se Avner brzy stane vůdcem pětičlenné skupiny, v níž kromě něj figuruje řidič Steve, padělatel Hans, odborník na výbušniny Robert a "čistič" Carl . Po celém světě metodicky vyhledávají a odstraňují viníky... 

Munich,  USA 2005, 163 min., české titulky, režie: Steven Spielberg, hrají: Eric Bana, Daniel Craig, Geoffrey Rush, Sharon Alexander...

Walk The Line

Životopisný snímek vypráví o legendárním countryovém zpěvákovi Johny Cashovi.

V roce 1955 vkráčel drsný, vyzáblý kytarista, který si říkal J. R. Cash, do tehdy ještě neznámých Sun Studios v Memphisu. Za pomoci úderných akordů a hlasu, který byl hluboký a temný jako noc, přiváděl Cash s obrovskou intenzitou na svět písně o zármutku a bolesti, které byly odvážné, plné skutečného života a lišily se od všeho, co mělo publikum do té doby možnost slyšet. Ten den odstartovala úvodní etapa dlouhé kariéry Johnnyho Cashe.

Během nejdramatičtější etapy svého života - v průběhu níž stál tváří v tvář svým démonům, bojoval o lásku, která mu pomohla odrazit se ode dna, a naučil se balancovat na tenké hranici mezi zkázou a spásou - se změnil ze sebedestruktivní popové hvězdy v kultovního "Muže v černém".

Walk The Line, USA 2005, 135 min., české titulky, režie: James Mangold, hrají: Joaquin Phoenix, Reese Witherspoonová, Ginnifer Goodwinová, Robert Patrick,Hailey Anne Nelsonová, Dan Beene, Ridge Canipe, Tyler Hilton, Johnny Holiday, Shelby Lynneová,Johnathan Rice...

Saw 2

Celosvětový úspěch brutálního hororu Saw: Hra o přežití předurčil jeho pokračování. Tentokrát si producenti nebývale pospíšili a s pokračováním přišli již po roce od původního snímku.

Do nevábné místnosti tvůrci umístili hned osm lidí. Když se probudili je jim opět přednesena premisa - ten kdo zabije ostatní, si zaslouží žít. Souběžně s touto dějovou linií rozjíždí detektiv Eric Matthews pátrání po nedopadeném vrahovi Jigsaw, jehož artisticky dopilované scény lidského utrpení opět začínají plnit stránky novin...

Saw 2, USA 2005, 91 min., české titulky, režie: Darren Lynn Bousman, hrají: Donnie Wahlberg, Glenn Plummer, Tim Burd, Tobin Bell, Shawnee Smithová,Emmanuelle Vaugierová,Beverley Mitchellová...

Nikdy to nevzdávej!

Romantická  hudební komedie vypráví o cestě mladé talentované dívky do světa populární hudby.

Terri Fletcherová je dívka z malého města s jedinečným hlasem. Poté, co osobní tragédie změní její život, se Terri navzdory svému otci rozhodne strávit léto na hudební akademii v Los Angeles. Terri je nejprve ohromená a zaražená z nového prostředí, ale je pevně rozhodnutá nepromarnit jedinečnou příležitost. Navíc brzy poznává nové přátele, výborného učitele a taky první velkou lásku.

Raise Your Voice, USA 2004, 103 min., české titulky, režie: Sean McNamara, hrají: Hilary Duffová, John Corbett, Rebecca De Mornayová, Keith David, Sean McNamara, Rita Wilsonová...

Chačipe

Dokumentární film Chačipe mapuje život dětí v dětských domovech. Režisér Miroslav Janek si zájem dětí získává pomocí hry na film. Děti přibírá jako partnery do natáčení, učí je zacházet s kamerou a nechává je, aby samy filmovaly prostředí, ve kterém žijí.

Režisér je provádí různými komnatami kinematografie, a tak se děti neomezují jen na prosté zachycení skutečnosti, ale společně animují, natáčejí scénky, které si sami vymyslely, experimentují s filmovým materiálem a zároveň podávají významnou zprávu o svém životě. Kamera v dětských rukou tak boří zeď mezi dvěma světy, je hračkou, ale i nástrojem, který umožňuje svěřit se s tajemstvím, vypořádat se s bezmocí nebo náhlým smutkem nebo vyjádřit radost.

Chačipe, Česká republika 2005, 58 min., české znění, režie: Miroslav Janek

Anketa

Na kterou premiéru půjdete?
Mnichov
21,3 %
Walk The Line
18,8 %
Saw 2
27,9 %
Nikdy to nevzdávej!
27,4 %
Chačipe
4,6 %
Celkem hlasovalo 197 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám