Hlavní obsah

Filmové premiéry na 16. února

Tento týden mají premiéru čtyři filmy - do první války v Iráku nás zavede drama Mariňák, melodrama Gejša Roba Marshalla je výpravná podívaná z Japonska (očima Hollywoodu). Další premiérou je romantická komedie Erasmus 2 a nakonec jmenujme dánský film Číňan.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Mariňák

Oscarový režisér Sam Mendes (Americká krása, Road to Perdition) natočil válečné drama Mariňák podle autobiografické knihy Anthonyho Swofforda, který se války v Zálivu zúčastnil v pozici snajpera.

Dvacetiletý zelenáč Anthony Swofford chtěl pouze pokračovat v rodinné vojenské tradici. Netušil ale, že ho tato touha vyhodí se snajperskou puškou v ruce a padesátikolovým batohem na zádech uprostřed nekonečné arabské pouště tváří v tvář vražednému horku a nepřátelským iráckým vojákům, které ale většinou ani nespatří. Se svou nezáviděníhodnou situací se Swofford a jeho kamarádi ve zbrani vyrovnávají prostřednictvím sarkasmu a černého humoru. Ve válce uprostřed země, které nerozumí, proti nepříteli, jehož nevidí, a z důvodů, které nechápou, jim ani nic jiného nezbývá.

Jarhead, USA 2005, 123 min., české titulky, režie: Sam Mendes, hrají: Jake Gyllenhaal, Peter Sarsgaard, Jamie Foxx, Chris Cooper...

Gejša

Výpravné melodrama Gejša bylo natočeno podle bestselleru  Artura Goldena Memoirs of Geisha (tak se v originále jmenuje i film) inspirovaného rozhovory, které vedl s jednou z nejznámějších gejš Iwasaki Mineko. Promítání snímku Gejša bylo v Číně zakázáno.

Příběh filmu, který je zasazen do tajemného a exotického světa, jenž si dodnes uchovává své kouzlo, se odehrává v letech před druhou světovou válkou, kdy je malá japonská holčička odtržena od svých chudých rodičů, aby pracovala jako gejša. Přestože má v domě nebezpečnou rivalku, které se téměř podaří zlomit její vůli, vyroste z malé dívky legendární gejša Sajuri. Krásné a zkušené Sajuri se daří okouzlit nejmocnější muže své doby, avšak sužuje ji tajná láska k muži, který je mimo její dosah.

Memoirs of a Geisha, USA 2005, 145 min., české titulky, režie: Rob Marshall, hrají: Ziyi Zhangová, Ken Watanabe, Michelle Yeoh, Kôji Yakusho, Kaori Momoiová, Youki Kudohová, Li Gong..

Erasmus 2

Svěží romantická komedie s kvalitním mezinárodním obsazením Erasmus 2 volně navazuje na film Erasmus a spol. z roku 2002, který si získal v evropském kontextu velmi dobrý zvuk.

Xavierovi je neuvěřitelných třicet let. Co se to s ním děje? Není ani student, ale ani opravdu dospělý člověk, který ví, jak se věci mají. Kariéra opravdu nic moc, sny o renomovaném spisovateli se rozplývají. Jeho zaměstnáním je pak psaní reportáží a projevů a vrcholem jeho kariéry je spolupráce na scénáři pro televizní seriál. Jeho sentimentální povaha ho vede v rytmu dobrodružství života ze dne na den, z noci na noc. Zdá se, že i když svede každou ženu, není s nimi schopen vydržet - i když jde o tak krásné a ušlechtilé bytosti, jako jsou Kassia nebo Wendy. Je schopen se už konečně srovnat a zaměřit svůj život na nějaký cíl?

Les Poupées russes, Velká Británie / Francie 2005, 125 min., české titulky, režie: Cédric Klapisch, hrají: Romain Duris, Kelly Reillyová, Audrey Tautouová, Cécile de Franceová, Kevin Bishop...

Číňan

Druhý celovečerní snímek Henrika Rubena Genze dokazuje, že žánr melodramatu lze naplnit i bez hysterického týrání divákova nitra. Jemně laděnému vyprávění do značné míry napomáhá mlčenlivá intenzita hereckých výkonů hlavních představitelů.

Instalatéra Kelda po  pětadvaceti letech opouští manželka, znuděná jeho lhostejným přístupem k manželství i k životu. Náhoda a hlad jej přivedou do místního čínského bistra. Zde je konfrontován s novým pohledem na život. Seznámí se s rozvětvenou rodinou majitele Fenga. A právě nový kamarád Feng po několika týdnech požádá Kelda o službu, má se naoko oženit s Fengovou mladší sestrou a umožnit jí tak zůstat s rodinou v Dánsku. Najednou je ženatý s krásnou a záhadnou cizinkou, s níž si kvůli jazykové bariéře  nemůže popovídat. Vzájemně se učí poznávat své odlišné způsoby života. Ale pečlivě skrývané tajemství zasadí jejich vztahu osudovou ránu.

Kinamand, Dánsko / Čína 2005, 88 min., české titulky, režie: Henrik Ruben Genz, hrají: Vivian Wuová, Bjarne Henriksen, Charlotte Fichová, Lin Ku Wu, Paw Henriksen, Mette Agnete Hornová, Peder Pedersen, Michael Rooker...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám