Hlavní obsah

Filmová show v rytmu country

Právo, Věra Míšková

Jedním z nejočekávanějších filmů 56. Berlinale byl nový snímek režiséra Roberta Altmana Prairie Home Companion. Tvůrce děl jako MASH, Nashville či Gosford Park v něm přibližuje stejnojmennou rozhlasovou show, která se z pódia ve státě Minnesota linula živě éterem do světa (včetně Evropy a Austrálie) po celých třicet let.

Článek

Obsazení Altmanovy show v rytmu country music je skvělé - hrají a zpívají v ní Meryl Streepová, Woody Harrelson, Lindsay Lohanová, John C. Reily, Kevin Klein a sám sebe hraje také skutečný moderátor této show a zároveň autor scénáře filmu Garrison Keillor. První tři ze jmenovaných Altmana na Berlinale doprovodili.

"Nejsem moc dobrá zpěvačka a navíc jsem holka z New Yorku, takže ke country music nemám tak blízký vztah," odpověděla se smíchem Meryl Streepová na první novinářský kompliment a zároveň otázku, zda je country "její" hudbou.

"Ale prožila jsem s tím filmem krásný čas. Svět, který jsme chtěli přiblížit, je tak kreativní! Je to velmi lidský film, vtip a hudba jsou v něm prostředky komunikace a navíc myslím, že jsem se dozvěděla hodně o Americe, jejím venkově i humoru," dodala Streepová a Altman potvrdil, že sám považuje tento film za velmi americký.

"Můj vztah k této show vznikl přes mou ženu, která byla její nadšenou posluchačkou, a byl jsem šťastný, když jsem se do tohoto prostředí mohl ponořit, protože moje práce je součást mého života," řekl režisér, který navíc považuje Prairie Home Companion i za politický film.

Každý film je politický

"Každý film je totiž politický, protože působí přes konkrétní postavy v naprosto konkrétní době. Před rokem nebo za rok by měl určitě o něco jiné vyznění než právě v tom čase, kdy vzniká. Jen to není vždy tak patrné na první pohled, ale je to vlastně podvratnější než vysloveně politické filmy," zareagoval Altman s úsměvem na Harrelsona, který složil velký hold Georgovi Clooneymu, jenž loni natočil dva výrazně politické filmy -Syrianu o korupci ve světovém obchodu s naftou a Good Night and Good Luck o americkém reportérovi z doby mccarthysmu.

Pódium, na němž se většina Prairie Home Companion odehrává, navodilo i téma divadla. Streepová na dotaz, zda uvažuje o tom, že by hrála na některé z evropských scén, odpověděla: "Na to, abych odjela na delší dobu do Evropy, mám příliš mnoho dětí a život každého z nich je pro mě největším dramatem. Ale v létě budu hrát v New Yorku v Central Parku pod širým nebem Matku Kuráž. Pro diváky bude to představení zdarma a já se moc těším - na takové představení chodí přece jen zase jiné publikum než do kina," poznamenala herečka.

Reklama

Výběr článků

Načítám