Hlavní obsah

Film Protektor získal silného distributora a šanci prorazit ve světě

Novinky, Stanislav Dvořák

Množství neobvykle kladných recenzí doprovázelo nástup filmu Marka Najbrta Protektor do českých kin. Protektor má také ambice prorazit ve světě, k čemuž mu může pomoci anglická společnost High Point Films. Poprvé bude Protektora, nominovaného do bojů o Oskara pro nejlepší cizojazyčný film, nabízet v únoru na Evropském filmovém trhu v Berlíně.

Foto: archiv, Novinky

Jana Plodková ve filmu Protektor

Článek

Film vypráví příběh manželů z 30. let 20. století. Emil (Marek Daniel), známý rozhlasový redaktor, žárlí na začínající herečku Hanu (Jana Plodková), kterou obletují producenti. Když Němci obsadí Československo, společenské poměry se obrací vzhůru nohama. Němci vědí, že herečka je židovského původu a nepomůže ani Emilovo vysvětlování, že skutečná židovka ani není.

Emil chce Hanu zachránit a musí kolaborovat. Čte do rozhlasu lži, což ho ničí, protože je inteligentní a uvědomuje si, jakou moc má v rukách jako populární redaktor. Stres postupně rozkládá jeho manželství.

Protektor byl kladně hodnocen pro svůj věrohodný příběh a herecké výkony i zajímavé použití hudby.

Byl už byl promítán na několika světových festivalech. „Protektor se vyznačuje strhujícím příběhem od začátku do konce, naprosto jedinečný a přesvědčivý je pro nás také režijní talent Marka Najbrta. Vždy hledáme filmy vyčnívající z davu, a to je přesně případ Protektora,“ konstatovala výkonná ředitelka Hight Point Media Group Carey Fitzgerald.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám