Hlavní obsah

Film o Filipu Topolovi vzniká s pomocí veřejné sbírky

Novinky, Stanislav Dvořák

Veřejnou sbírku na crowdfundingových stránkách hithit.com vyhlásili tvůrci celovečerního dokumentárního film o Filipu Topolovi. Známý muzikant, zpěvák, textař a spisovatel byl spojen především se skupinou Psí vojáci.

Foto: hithit.com/cs/project/649/takovej-barevnej-vocas-letici-komety

Filip Topol

Článek

Filip Topol psal písně, poezii, scénickou hudbu i prózu. Je například autorem novel Zápisky milencovy, Karla Klenotníka cesta na Korsiku a Mně 13, povídkové knihy Jako pes a básnických sbírek Sakramiláčku či Střepy. Objevoval se také v divadle a ve filmu jako herec.

Většinu tvůrčí energie ale věnoval skupině Psí vojáci. Ve dvanácti letech poprvé koncertoval sólo ve stodole na Hrádečku u Václava Havla a poté založil Psí vojáky se spolužáky Janem Hazukou a Davidem Skálou. Komunistický režim jim zakázal vystupování a až po listopadu 1989 začali svobodně hrát po celé Evropě, v Americe i v Japonsku. Filip Topol zemřel v červnu 2013.

„Ve filmu vyzdvihneme Filipův výrazný talent, neobvyklou schopnost oslovovat a spojovat lidi. Přiblížíme jeho osobnost a propojení s kapelou. Chceme vykreslit ničím nepřikrášlený obraz jeho osobnosti. Prostřednictvím vzpomínek a postřehů lidí z jeho nejbližšího soukromého i hudebního okruhu a archivních záznamů rozhovorů s Filipem Topolem, chceme vyprávět o tom, co ho formovalo, co ho přivedlo k hudbě, co všechno ho v životě potkalo, jaký opravdu byl, jak to bylo se Psími vojáky a jak společně a s osobitým smyslem pro humor vše prožívali,“ vzkázali režisér filmu Václav Kučera a producent Romek Hanzlík.

Reklama

Výběr článků

Načítám