Hlavní obsah

Film o Baťových městech, která stojí po celém světě, půjde do kin

Novinky, Stanislav Dvořák

V Nizozemsku, Brazílii či Indii stojí města spojená s českou firmou Baťa. Byla postavena podle jednotného vzoru. Jak vypadají dnes? A kdo v nich žije? To zkoumala režisérka Karolína Zalabáková ve filmu Batalives: Baťovské životy.

Batalives: Baťovské životy - TRAILERVideo: Bontonfilm

 
Článek

Premiéra filmu se koná 11. března ve Zlíně v rámci oslav 120. výročí narození Jana Antonína Bati, do normální distribuce vstoupí film 5. dubna.

Nejde o historický dokument, ale o sondu do života v baťovských městech. Pět hrdinů v pěti zemích ukazuje, jak se žije v místech spjatých s podnikatelským impériem českého ševce - ve Zlíně, v indickém Batanagaru, v nizozemském Batadorpu, v chorvatském Bata-Borovu a brazilském Batayporu.

Vidět tak ČR a políbit blondýnu, sní Brazilec 

Nizozemský důchodce vzpomíná s nostalgií na celoživotní práci v baťovské fabrice, kde se seznámil se svou ženou, ale teenageři z chorvatského Borova nevědí o Baťovi nic a nejraději by z balkánského zapadákova utekli.

Zato brazilský mladík je přímo fascinován Českou republikou. Nejraději by se sem přestěhoval, prý chce „vidět sníh a líbat se s blondýnama”.

Foto: Státní okresní archiv Zlín

Jan Antonín Baťa na palubě své Electry

„Naši hrdinové žijí v takových malých Zlínech, které vypadají všechny stejně. Takže i když se Batalives tváří jako seriózní dokument o fenoménu baťovských měst ve světě, je to ve skutečnosti poetický – a snad i vtipný – film o pěti příbězích z cihlových domků,“ přibližuje producent a kameraman filmu Lukáš Gargulák.

„Pro cizince je Zlín neuvěřitelným místem, které vypadá trochu jako USA a trochu jako sci-fi komiks. Všude cihla, beton nebo sklo. Některé ulice mají jenom čísla. Zajímalo nás, jak to dnes vypadá i v jiných městech, které firma Baťa založila, a zda jsou jejich obyvatelé stejně “postižení”. A odpověď? Ano, jsou,“ řekla režisérka snímku Karolína Zalabáková.

Baťovská města stavěl po celém světě Jan Antonín Baťa. Mladší z bratrů převzal obuvnické impérium v roce 1932 po Tomášovi a realizoval rozšíření impéria do Asie či Ameriky. Malých Zlínů s typickými cihlovými domky vystavěl zhruba padesátku. Komunisté mu pak majetek v Česku sebrali. Usadil se v Brazílii a budoval dál.

Reklama

Výběr článků

Načítám