Hlavní obsah

Film El Paso s Rybovou a Javorským popisuje boj Romů s úřady

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Zdeněk Tyc dokončil v těchto dnech natáčení filmu El paso, který popisuje boj romské matky sedmi dětí s úřady. Teď materiál putuje do střižny.

Článek

"Velkorysost a pochopení producenta Ondřeje Trojana, který je sám režisérem, umožnilo zachytit všechny roční doby. Tento rys je důležitý, neboť celým filmem se prolíná soudní případ řešící zoufalý boj romské matky sedmi dětí s úřady. Všichni víme, jak je u nás justice zdlouhavá. Herci zažili déšť, sníh i vedro," říká Naďa Machková z agentury 2media.

Nyní je se film bude stříhat, což potrvá asi do poloviny září. Materiálu je spousta, protože film byl natáčen souběžně dvěma kamerami. "Neobvyklé řešení si vyžádala velice častá přítomnost minimálně šesti dětských herců na place. Za účelem zvýšení autenticity jejich výkonu bylo potřeba zmást jejich pozornost, rozptylovat je a zachycovat autentické chvilky," popisuje Machková.

Režisér Zdeněk Tyc debutoval celovečerním snímkem Vojtěch, řečený sirotek (1989). Lyrický film o muži, který se v roce 1946 vrací z vězení do rodné vesnice, byl oceňován na festivalech, ale komerčně propadl.

V roce 1994 natočil Tyc Žiletky, česko-francouzský film v hlavní roli s Filipem Topolem ze skupiny Psí vojáci. Dnes jsou z jeho filmů nejznámější Smradi (2002) s Ivanem Trojanem a Petrou Špalkovou. Tento hořký příběh o pokusu českých adopotivních rodičů vychovávat dva romské chlapce na maloměstě byl uveden v soutěži na MFF v Karlových Varech a získal diváckou cenu.

V jeho nejnovějším počinu El Paso hrají např. Linda Rybová, Irena Horváthová, David Prachař, Igor Chmela, Jana Janěková mladší, Vladimír Javorský, Igor Bareš a Leoš Noha. Premiéra je naplánována na 20. leden 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám