Hlavní obsah

Fillovo zátiší se vydražilo za 2,6 miliónu korun

– Praha

Olej Emila Filly Zátiší s mandolínou a ovocem se v sobotu vydražil za 2,6 miliónu korun. Jeho vyvolávací cena byla o 300 000 korun nižší. Nový majitel zaplatí síni 3,12 miliónu. Obraz z roku 1930 není prohlášen za kulturní památku, ale jak před aukcí pořadatelé upozornili, pravděpodobně nezíská povolení k trvalému vývozu.

Článek

Obrazy Emila Filly, které patří k vyhledávaným sběrateli, se v ČR na aukcích prodávají za miliónové částky a stále stoupají. Ještě na počátku století by v sobotu dosažená suma stačila na umístění v první desítce žebříčku nejdráže prodaných děl na tuzemské dražbě, dnes by se stěží dostala do první padesátky.

Poprvé aukčním trhem zamávalo jiné Fillovo dílo, Zlaté rybičky, které se v roce 2000 prodalo za tehdy nebývale vysokou cenu 7,3 miliónu korun a aukční rekord drželo šest let. Od té doby se rekordy na aukcích šplhají stále výše. Dnes jej drží František Kupka se svým dílem Élevation (Výšky) IV, které se na podzim roku 2007 prodalo za 22,1 miliónu korun; s aukční přirážkou za něj kupec zaplatil 23,2 miliónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám