Hlavní obsah

FFFILM ztracen v překladu (2x)

Novinky, František Fuka

Tento týden se zastavíme u dvou filmových záležitostí, které souvisí s filmem a s chybným překladem. Z jedné jsem měl skoro problémy já, z druhé fanoušci STAR WARS. A také bych vás chtěl upozornit na jedinečnou audionahrávku redaktorky (pravděpodobně) České televize, která se zajímá o pojištění nemovitosti.

Článek

24. listopadu 2004 jste mohli ve FFFILMu číst mou reportáž z natáčení filmu DOOM. Tehdy jsem tam citoval ženu z Universalu, která tvrdila, že "fotografie brzy dodají" a humorně jsem to glosoval "...pravděpodobně záhy poté, co budou volně ke stažení na Internetu". Takže uplynuly čtyři měsíce a na Internetu už první fotka je. Tady. Upozorňuji, že tu fotku jsem nikde neukradl, ten server není můj a nevím, kde ji vzal jeho provozovatel. Ale podle všeho není falešná, protože herci i jejich kostýmy odpovídají tomu, co jsem před čtyřmi měsíci viděl. Tak si ji užijte dosytosti:

Proč to upozorňování? Protože bych nechtěl, aby se opakovalo to, co se dělo po zveřejnění mé DOOM reportáže, přesněji řečeno po zveřejnění tohoto článku na Dark Horizons. Fakt by mě zajímalo, kdo jsou ti "Brian Orbital", podepsaní pod ním, protože mi celkem zavařili. Přeložili pár vět z mého článku (některé špatně) do angličtiny a dali je dohromady tak, že to zní, jako kdybych napsal něco bůhvíjak naštvaného.

Po pár dalších dnech se totéž info objevilo na tuctech dalších serverů. Samozřejmě, šlo vždy o citáty toho, co vyšlo na Dark Horizons, ne o poctivý překlad původního článku. Vznikla dokonce petice za čistokrevný filmový DOOM. Průběhem času těch pár odstavečků mutovalo a mutovalo, až se v nich objevila "přidaná hodnota", že moje reportáž údajně obsahuje citát scenáristy filmu. Scenárista filmu ve skutečnosti v Praze vůbec nebyl, takže se logicky cítil dotčen a napsal otevřený dopis fanouškům, ve kterém vysvětluje, že lžu.

Do té chvíle mi to připadalo spíš zábavné. Pak si toho všeho ale všimli v americkém Universalu a napsali do Bontonfilmu, aby jim laskavě vysvětlili, kde se na Novinkách vzal ten článek a proč tam jsou u něj ty "strašlivé obrázky", které "vůbec nepomáhají propagaci filmu". Z Bontonfilmu jim pochopitelně odpověděli, že článek napsal pan Fuka, který byl oficiálně schválen Universalem. Načež Universal chtěl přesný překlad mého článku do angličtiny, což jsem chtě-nechtě musel udělat já, pokud jsem měl zabránit tomu, aby se při překladu zase něco překroutilo. Nějaká slečna z evropského Universalu mi pak napsala, že jí osobně se ten článek líbil a že ho pošle šéfům za moře. A tím to pro mě skončilo a nikdo další se neozval.

Oficiální fotografie jsem dodnes žádné nedostal, přestože už v den natáčení je na place měli.

A pointa?

Kdysi dávno jsem jsem napsal v recenzi na film STREETFIGHTER, že "Brzy bude natočen film podle hry Mortal Kombat , ve které se dají lidem trhat končetiny - hezkou zábavu!". Intersonic mě potom za to nechtěl pustit na projekci MORTAL KOMBATu a volal šéfredaktorce Cinemy, že o tom filmu nesmím psát. Někteří lidi prostě nemají smysl pro humor...

Pomsta Sithů = Lucasův Titanic?

Protože jsem jsem už viděl třetí epizodu STAR WARS, několik vyděšených fanoušků se mě ptalo, co je pravdy na tomto článku na iDnes, kde se píše, že Lucas o svém novém filmu řekl: "Je to skutečný doják, a to takovým způsobem, jaký nikdo nemůže očekávat." Inu, moc pravdy na tom není.

Pokud si najdete původní zprávu Reuters, tak jeho věta zněla "It's a real tearjerker, and it will be received in a way that none of us can expect." Tj. česky "Je to skutečný doják a nikdo z nás nemůže tušit, jak ho diváci přijmou."

Nevím jestli anglicky neumí někdo v iDnes, nebo je to špatně přeloženo už někde "na vyšší úrovni" (podobně jako zubní kartáčky v Iráku vznikly v ČTK, nikoliv v ČT). Ale je docela dobře možné, že tu špatně přeloženou zprávu teď přejmou další média, třeba "zkrácenou" tak, že už naprosto nebude odpovídat originálu. Vsaďte se, že se brzy někde dočteme, že "Třetí Star Wars budou podle George Lucase obrovský doják."

Abych vás uklidnil a aniž bych prozrazoval něco, co nesmím, ujišťuji vás, že třetí STAR WARS jsou sice dojemnější, než předchozí díly, ale především díky tomu, co se v nich děje (což ví každý, kdo zná základní "dějiny" STAR WARS), ne díky tomu, že by v nich bylo více romantiky na úkor akce. Koneckonců, jedinou ženskou v nich je Padmé Amidala, která na plátně není o nic víc než v předchozích epizodách. A gay romantika v nich není vůbec (aspoň myslím).

Premiéry týdne

Tento týden má premiéru drama PAPARAZZI, které vypráví o filmovém herci, jehož soukromý život je natolik narušen bulvárními novináři, že se rozhodne pomstít se jim. Je to zajímavý nápad a možná v sobě má trochu autobiografičnosti (producentem filmu byl Mel Gibson), ale zpracování není nijak příliš zajímavé a spíš mi to celé připomínalo televizní film (ale jako televizní film by to bylo opravdu velmi dobré).

Druhou premiérou je pak nadpřirozený (?) thriller HRA NA SCHOVÁVANOU, který údajně i přes hvězdné obsazení (Robert De Niro, Dakota Fanningová) není nic moc.

Ve zkratce...

Thomas Haden Church, nominovaný na Oscara za BOKOVKu, bude hrát padoucha ve třetím SPIDER-MANovi. Pokud znáte comicsy, zkuste si tipnout, který padouch to asi bude...

Přečtěte si reportáž z návštěvy studií Pixar. Pokud se vám to nechce číst, aspoň se podívejte na obrázky. Tomu říkám pracovní prostředí! Existuje něco takového někde u nás? Není logické, že v takovém prostředí jde práce líp od ruky?!? Nakolik nesnáším docházení zaměstnání, tady bych pracoval rád!!!

Na některé věci se fakt těším: Třeba na Ewana McGregora a Scarlett Johanssonovou v akční sci-fi Michaela Baye. V jeho podání plešatí zpomalení černoši, vystupující z helikoptér, nikdy nezklamou! (Klikněte i na odkaz na oficiální stránky, jsou tam hezké fotky z natáčení.)

Je tu ale také další žhavý kandidát z kategorie "filmy, které bych snad ani nemusel vidět".

A jako superbonus na závěr tento audiosoubor. Ptáte se, co má společného s filmem? Ukazuje, co může s člověkem udělat práce v České televizi!

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM o nedobrých filmech

I když mi to nedělá nijak zvláštní radost, každý den není posvícení a dnes se budeme věnovat především špatným filmům. Jenom jeden z nich ale přijde tento...

Zahlcený FFFILM

Nevím, jestli je to důvod k oslavě, ale tento týden má premiéru SEDM filmů, které za pár týdnů dostanou celkem aspoň deset Oscarů. Zvládnu o nich všech něco...

FFFILM: Fantom, zuby, penis

Minulý týden bylo posvícení (7 filmů!), tento týden je to naopak, protože dva pravděpodobně nejnavštěvovanější filmy příštího týdne mi po shlédnutí zanechaly...

Výběr článků

Načítám