Hlavní obsah

FFFILM z Karibiku do Afriky

Novinky, František Fuka

Nedá se svítit, tento týden bude ve znamení druhých Pirátů z Karibiku, kteří už stihli v jiných zemích překonat všechny možné rekordy návštěvnosti a jistě je totéž čeká i u nás. Ale ani německý romantický film z Afriky není tak strašný, jak si myslíte.

Článek

Tvůrci filmu Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže neztrácejí žádný čas. I když má jejich dvě a půl hodiny, hned od zažátku nabere slušné tempo: Svatba Willa Turnera (Orlando Bloom) a Elizabeth Swannové (Keira Knightleyová) je překažena lordem Beckettem z Východoindické obchodní společnosti, který jim hrozí vězením, pokud pro něj něco neseženou, přičemž to něco má u sebe Jack Sparrow (Johnny Depp), který právě utekl z jiného vězení (i s nemrtvou opičkou) a totéž něco hodlá použít k něčemu úplně jinému důležitému. Hlavním padouchem ovšem není lord Beckett nýbrž Davy Jones, vládce všech oceánů (Bill Nighy), který brázdí hladinu (a podvodní říši) na Bludném Holanďanovi, jehož posádka je obrostlá škeblemi a chaluhami a časem s lodí srůstá. A má krakena!

Největší problém druhých Pirátů z Karibiku spočívá v tom, že existují první Piráti z Karibiku, byli úspěšní, a dvojka tudíž prostě musela obsahovat jisté konstanty. Musela v ní být stejná kombinace strašidelného a zábavného, musel v ní být stejně praštěný Jack Sparrow, musel v ní být znovu nevýrazný Orlando Bloom... I když se tvůrci snažili (Orlando má trochu zajímavější scény a trojúhelník Keira - Orlando - Johnny je výraznější), spousta věcí vám prostě bude připadat jako kopie a variace na jedničku.

Na druhou stranu musím uznat, že scenáristé odvedli možná lepší práci než v jedničce a že způsob, jakým se protínají a uzavírají některé dějové linie, je občas osvěžující. Ne že by to bylo něco oscarového, ale je to lepší, než jsme u drahých letních blockbusterů zvyklí. Některé akční sekvence svou sofistikovaností připomínají nejlepší grotesky s Tomem a Jerrym. A pak je tu samozřejmě ta drobnost, že třetí Piráti z Karibiku se natáčeli v podstatě současně s dvojkou (podobně jako např. Návrat do budoucnosti nebo Pán prstenů), filmaři tudíž velmi dobře věděli o co ve trojce půjde a mohli ve dvojce spoustu věcí jen nakousnout - což také učinili měrou vrchovatou a způsob, jakým jste na konci dvojky navnaděni na trojku, je od nich skoro zákeřný.

Za zmínku také stojí, že druzí Piráti vypadají o něco výpravněji a to vám ještě jejich výpravnost v některých scénách nedojde. Konkrétně mám na mysli Davyho Jonese a jeho posádku, jejíž všichni členové (s výjimkou Štruple Billa) jsou digitální. Při natáčení byli sice před kamerou živí herci, ale neměli kostýmy ani makeup (s výjimkou okolí očí a úst, viz foto zde dole). Jejich pohyby byly pak převedeny do 3D souřadnic, na jejich základě vyrenderovány počítačoví mutanti a těm zůstaly pouze oči a ústa původních herců.

Musím říct, že by mě to po zhlédnutí filmu vůbec nenapadlo, kdybych se to nedočetl na Internetu, a že výsledek je mnohem přesvědčivější než třeba animace hlavního hrdiny v Supermanovi. Tohle je to pravé využití trikové techniky pro budoucí léta - citlivá integrace počítačové grafiky a skutečných hereckých projevů. Obzvlášť Bill Nighy jako Davy Jones by mohl nějakou tu cenu dostat. Posuďte sami: Na téhle fotce jsou reálné pouze oči a ústa. Všechno ostatní (včetně klobouku a šatů) je počítačová grafika. Přesto ta "věc" podává působivý herecký výkon.

Druhé Piráty vám tedy rozhodně doporučuji. Opatrný bych byl snad jen pokud jste neviděli jedničku, protože v tom případě se možná budete v tom množství starých i nových postav ztrácet.

Co se týče druhé premiéry tohoto týdne: Bílá Masajka je německý film podle červenoknihovnového románu pro ženy, což samo o sobě pravděpodobně stačí k tomu, aby mnozí z vás přestali číst následující řádky. Počkejte ještě chvíli!

Jde o adaptaci slavné knihy, kterou napsala Corinne Hofmannová podle svých skutečných zážitků, jež se mi zdají být naprosto neuvěřitelnými:

Corinne - ve filmu vlastně Carola (švýcarská majitelka lékárny) - byla se svým snoubencem na předsvatební cestě v Keni. Zde náhodou uviděla naprosto neznámého domorodce (Masaje) jménem Lemalian a prohodila s ním pár slov. Následně domorodec zmizel. Následně se Carola vykašlala na svého snoubence a vydala se do nejzapadlejší části Afriky najít Lemaliana. To se jí nakonec podařilo a začala s ním pást kozy v jeho vesnici, pozůstávající ze tří chatrčí a tuctu obyvatel - uprostřed pouště (nebo buše, či co to je). Později si ho vzala, porodila mu syna a potýkala se v divočině všemi nástrahami, které Evropance přináší podobný způsob života.

Není pochyb o tom, že (pokud to v reálu opravdu bylo takhle) Corinne Hofmannová to nemá v hlavě v pořádku a neustále se v průběhu děje diví, že v nitru Afriky moc nefrčí takové věci jako "rovnoprávnost pohlaví", "férové svobodné podnikání" nebo "němčina". Dále není pochyb o tom, že kdyby tvůrci netvrdili, že je to podle skutečnosti, hrozně bych nadával na naprosto debilní scénář, který obsahuje opravdu všechno to, co od podobného námětu očekáváte (osudové setkání, boj s domorodými předsudky, boj s korupcí, boj s ženskou obřízkou atd...). Film má navíc dvě hodiny!

Přes to všechno jsem nakonec byl příjemně překvapen, protože film je opravdu dobře natočen! Takže i když je námět i scénář to naprosto nejhroznější, co si muž ve středních letech dokáže představit, zpracování patří k tomu nejlepšímu z Německa, co jsem v posledních letech viděl. Výprava je velmi slušná, technicky a řemeslně je všechno bezchybné, hudba mě zaujala a dokonce i herci dobře hrají. Jenom mi vadilo, že je ta hlavní hrdinka taková hrozná kráva. Ale to, jak jistě uznáte, není v tomto případě chyba tvůrců filmu...

Pokud máte drahou polovičku, tímhle filmem ji pravděpodobně příjemně překvapíte a vy ho přežijete.

Premiéry týdne

Romantickou komedii Vějíř lady Windermerové (na motivy Oscara Wildea), kterou se představuje nová česká distribuční společnost Blue Sky, jsem bohužel neviděl.

Ve zkratce...

James G. Robinson z produkční společnosti Morgan Creek je moc fajn chlap a poslal moc fajn dopis Lindsay Lohanové (která hraje v jeho filmu "Georgia Rule").

Na video.google.com jsem našel několik slušných českých kultovních filmů! Například Padá hovno, něco si přej, Byl jsem mladistvým intelektuálem nebo Akce Bororo (ten poslední byl zřejmě uploadován Ivo Bendou).

Bylo oficiálně potvrzeno, že nový Batman (opět režírovaný Christopherem Nolanem) se bude jmenovat Dark Knight a Heath Ledger v něm bude hrát Jokera.

Mel Gibson byl zatčen za jízdu v opilosti, zatýkajícím policistům vynadal (mimo jiné) do "zasraných Židů", načež se veřejně omluvil a přihlásil se do protialkoholní léčebny. Naprosto všechny podrobnosti včetně policejních hlášení najdete zde.

Možná už si ani nevzpomínáte na tento kultovní český policejní seriál "Streets of Prague". (Mimochodem, připadá někomu ta řeč jako řeč nějakého existujícího státu? Mně zní nějak seversky.)

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM s perverzní sexuální vražedkyní

Obě filmové premiéry tohoto týdne popisují (přibližné) životní osudy dvou skutečných lidí. Náš první příběh vypráví o krásné ale fatální krásce českého původu.

Videoherní FFFILM

Jediná premiéra, která se tento týden objeví v našich kinech, pravděpodobně udělá mnohým z vás radost: Film SILENT HILL je totiž zatím zdaleka nejvěrnější...

FFFILM s Lucem Bessonem

Luc Besson a jeho dílo (Brutální Nikita, Leon, Pátý Element) jsou již dnes bezesporu legendární. Jaká je to vzácnost, že se do našich kin dostávají v jeden...

Výběr článků

Načítám