Hlavní obsah

FFFILM: Voda, mlha a led

Novinky, František Fuka

Zatímco voda v korytech našich řek stoupá, k americkému pobřeží se valí MLHA. A musím vám říct, že i když Vltava ještě o nějaký ten metr stoupne, pořád to bude lepší než nejnovější remake MLHY, který se dostává do našich kin. A DOBA LEDOVÁ 2 není o moc lepší.

Článek

Pamatujete si na přibližně čtvrt století starý horor Johna Carpentera MLHA? Já tedy moc ne. Kdysi dávno jsem ho sice viděl, ale i když pro mě tenkrát byl celý fenomén videa a hororů dost nové záležitost, MLHA mě nijak příliš nezaujala. A nijak příliš nezaujala ani americké diváky. Byl to typický horor a prokletých námořnících, kteří vylézají z mlhy, aby se strašlivě mstili obyvatelům malého městečka za cosi strašného dávného. Byla to slušná ukázka toho, jak nahánět hrůzu s pomocí kouřostoje a nejasných lidských obrysů (a prakticky ničeho jiného), ale to je asi tak všechno. Myslím, že většina dnešních amerických teenagerů vůbec netuší, že tento film existuje.

A teď mi laskavě někdo vysvětlete, jak mohlo nějaké studio přijít na nápad, že by se měl v dnešní době natočit remake tohoto starého filmu!

V remaku se podle očekávání dospělí hrdinové změnili v pseudoteenagery a nejasné obrysy v mlze se změnily v rozpadlé zombie. Ale neradujte se, fanoušci nemrtvých, ti zombie se objeví až někdy v posledních deseti minutách. Do té doby se film snaží fungovat podobným způsobem jako Carpenterův originál (tj. máme se bát pouze zvuků a náznaků, občas je někdo zabit a nevidíme jak a kým). Vzhledem k osobě režiséra, který předtím natočil videoklipová STIGMATA, je překvapivé, že nová MLHA není naprosto nijak zajímavá po vizuální nebo jiné filmařské stránce a vypadá jako nějaká tuctová epizoda televizních "Krajních mezí" nebo spíš něčeho podobného německého.

Moje otázka "Proč tenhle film vůbec vznikl?" je vlastně položená chybně. Samozřejmě, tento remake vznikl proto, že si producenti mysleli, že na něm vydělají peníze. A nejhorší na tom je, že MLHA opravdu celkem slušné peníze vydělala (vzhledem k relativně malému rozpočtu) a že možná bude mít pokračování! Řeknu vám, taková skutečnost mě naplňuje obrovským pocitem marnosti, zmaru a tak podobně...

A protože příští týden bude těch filmů celkem hodně a tento týden jsem viděl jenom MLHU, můžeme se rovnou zastavit u animáku DOBA LEDOVÁ 2 - OBLEVA (který má oficiální premiéru až za týden).

Začněme trochu zeširoka: V roce 2000 měl premiéru animovaný sci-fi film TITAN A.E., který režíroval veterán animovaného filmu Don Bluth (AMERICKÝ OCÁSEK, MALENKA) a do kterého studio 20th Century Fox napumpovalo spoustu peněz (75 miliónů) v domnění, že se jim podaří dosáhnout úspěchu srovnatelného se STAR WARS (Bluth pro Foxe o několik let dříve režíroval ANASTASII). Pamatuji si, jak tenkrát FOX připravoval obrovské reklamní akce, milióny plastikových figurek, online interview s herci, kteří namluvili hrdiny, atd...

Bohužel, TITAN A.E. byl obrovským propadákem (první víkend utržil 9 miliónů, celkem něco přes 20) a spolu se SINDIBÁDEM od DreamWorks výrazně přispěl k tomu, že dnes už skoro nikdo v Hollywoodu nenatáčí klasicky dvourozměrně animované filmy. Online interview byla zrušena, figurky se prodaly se slevou do východní Evropy a Fox zrušil svoje animační studio.

První DOBA LEDOVÁ měla premiéru o dva roky později a natočilo ji externí počítačové studio Blue Sky. Fox ji pouze distribuoval a částečně produkoval (šlo o podobný vztah jako má Disney a Pixar). Když měla DOBA LEDOVÁ překvapivý úspěch, muselo se hned začít co nejrychleji pracovat na pokračování a co nejrychleji ho dokončit. "Co nejrychleji" v případě celovečerního počítačového filmu znamená "aspoň dva roky". Takže teď je výsledek konečně tu a vypadá - bohužel - přesně podle očekávání...

Nejlepší na prvním filmu byla pochopitelně šavlozubá veverka Scrat. Ona (on?) je to nejlepší i na dílu druhém. Ve filmu ji (ho?) uvidíme celkem asi 10 minut, z čehož už jsme ovšem polovinu scén viděli v trailerech. Ano, trailery se Scratem byly prostě kusy vystřižené přímo z filmu.

Kromě Scrata ve filmu uvidíme tři zvířata z jedničky (mamut, lenochod, tygr), k nimž se přidá mamutice a dvě vačice. Ti všichni musí dojít na konec údolí dřív, než bude celé zaplaveno vodou. To je celý děj. Ze scenáristického hlediska stojí za zmínku skutečnost, že lidé, kteří byli důležitým elementem prvního dílu, ve dvojce vůbec neexistují.

Přesto, že má film těsně přes hodinu, je dost nudný. Jakékoliv náznaky serióznosti nebo poučení, které fungovaly v prvním dílu, ve dvojce buď vůbec neexistují nebo vůbec nefungují. Čeká nás mnoho obsurdních akčních groteskových scén, ale opravdu bizarní je skutečnost, že i tyto akční scény jsou mnohem slabší a méně vtipné, než akční scény se Scratem v tomtéž filmu! To mi hlava opravdu nebere. Stejně tak mi hlava nebere, že animace a design různé žoužele je občas horší než v jedničce. Sice ne tak strašné jako v KARCOOLCE, ale dost strašné.

A třešnička na dortu: Hudba Johna Powella je značne jiná než v prvním dílu (David Newman). Sice se bude skvěle poslouchat na cédéčku, ale svou velkolepostí a akčností se vůbec nehodí k prkotinám, které se odehrávají na plátně.

Premiéry týdne

Kromě Mlhy má premiéru také kriminálka Spikea Leeho SPOJENEC (INSIDE MAN) a LUK (HWAL) od Kima Ki-duka. Obávám se, že oba tyto filmy budou podstatně lepší než MLHA. Tento týden měl mít premiéru také thriller s Harrisonem Fordem FIREWALL, ale byl o pár týdnů odložen, protože se Warneři rozhodli natočit pro Evropu jiný konec! Ale nemyslím si, že by to filmu mohlo pomoci...

Ve zkratce...

George Clooney, Brad Pitt a spol. budou natáčet OCEAN'S THIRTEEN (tedy česky zřejmě DANNYHO PARŤÁCI 3). Režírovat bude opět Steven Soderbergh.

Pokud kliknete sem, uvidíte zatím nejrozsáhlejší ukázky z remaku katastrofického filmu POSEIDON.

Disney netočí jenom pohádky. Tady je k vidění jeho animovaný film o pohlavních chorobách (z první poloviny 70. let minulého století).

Superspoilery! Kdyby filmové plakáty vypadaly takhle, nemohli byste si stěžovat, že vás film něčím překvapil/zklamal...

Reklama

Související témata:

Související články

Expertní FFFILM

Opravdu nemám nic proti čekým filmařům. Opravdu ne. Ale oni zřejmě mají něco proti mně. Jinak by po PANIC JE NANIC nenatočili EXPERTY... Vzhledem k tomu,...

Opožděný FFFILM

Tento FFFILM je především o den opožděný (nevěřili byste, jak mě rozhodí, když mám domovní schůzi a současně mi půl dne nejede Internet). Pardon. Budeme...

FFFILM v česko-slovenském hostelu

Tento týden přilétá do našich kin z třetí galaxie (za doprovodu písničky Michala Davida) brutální soft-porn horor Hostel, který se odehrává na Slovensku...

Výběr článků

Načítám