Hlavní obsah

FFFILM: Tichý Američan

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tento týden nás čeká opět překvapivé množství premiér a opět jsem šťastnou okolností většinu z nich viděl! Velká zelená rozhněvaná recenze se tento týden bohužel nekoná, zato FFFILM se koná a poněkud výjimečná recenze bude příště. Teď už ale k tomuto čtvrtku:

Foto: zámek Loučeň
Článek

Tento týden se v "odborných filmových kruzích" určitě bude nejvíc mluvit o filmu TICHÝ AMERIČAN, který natočil australský režisér Phillip Noyce. Ten se proslavil svým thrillerem ÚPLNÉ BEZVĚTŘÍ (díky kterému se Nicole Kidmanová dostala do Hollywoodu). Pak natáčel - mírně řečeno - "průměrné komerční věci" jako NĚKDO SE DÍVÁ, VYSOKÁ HRA PATRIOTŮ, SVATÝ nebo SBĚRATEL KOSTÍ a v posledním roce překvapivě udělal čelem vzad a natočil dva velice nekomerční filmy. RABBIT-PROOF FENCE (drama australských domorodců) bude mít českou premiéru za nějaký měsíc a u TICHÉHO AMERIČANA se zastavíme právě teď:

Na první pohled by tento film mohl vypadat jako celkem komerční výpravná záležitost: Historické milostné drama dvou mužů (Michael Caine a Brendan Fraser), soupeřících ve Vietnamu o srdce zdejší dívky na pozadí dramatických událostí, které zdejší část světa postihly v 50. letech. Ale skutečnost je poněkud jiná a ti, kteří očekávají komerční film, jsou při odchodu z kina zmateni, že tam bylo nějak málo toho milostného trojúhelníku i toho politického dramatu a o čem že to teda vlastně mělo být?!? TICHÝ AMERIČAN nemá jasnou hollywoodskou příběhovou stavbu a jasné rozdělení rolí. Děj sice někam směřuje a na konci filmu se stane cosi zásadního, ovšem to "cosi" uvidíme už na začátku filmu a zbytek je flashback, vyprávějící o tom, jak se ve Vietnamu spřátelil starý Angličan s mladým Američane a co zajímavého (a rozhodně dramatického) z toho vzešlo. Zajímavé je to, že ve značné části příběhu není jasné, jestli je vlastně někdo z těch dvou padouch a díky výborným hereckým výkonům hlavních protagonistů se nedá říct "ten se tváří zavile, proto bude svině". Ale tak to koneckonců ve skutečném životě chodí, že na nás není vždy znát, co cítíme. Tento film je prostě jaksi realističtější, co se rozboru lidských vztahů týče. A je především o těch lidských vztazích. A i když to není tak úplně "artfilm", rozhodně to není nic pro milovníky dobrodružných historických filmů.

Další premiérou týdne je horor HLUBINA (BELOW) od Davida Twohyho. Twohyho mám v oblibě už od jeho velmi chytře napsaného a zrežírovaného laciného sci-fi filmu TIMESCAPE (netuším, jestli u nás někdy vyšel). Napsal scénáře několika dobrých filmů (UPRCHLÍK), několik dobrých (byť s malým rozpočtem) režíroval (INVAZE, ČERNOČERNÁ TMA) a teď nás zavádí na palubu spojenecké ponorky za 2. světové války, kde straší. Celkem neznámí herci se skrývají před Němci pod mořskou hladinou a jsou mírně nesví z podezřelých zvuků a různých zvláštních náznaků, které se projevují od... (...a to bych vlastně neměl prozrazovat). HLUBINA je rozhodně zručně natočený film s kvalitní depresivní atmosférou. Nejde v něm o nějaké triky (je jich málo a nejsou nic moc) ani o překvapivou pointu (moc překvapivá není), ale za těch málo peněz je celkem podařený.

OD KOLÉBKY DO HROBU je akční film s Jet Lim a nějakými rappery. Režíroval to Andrzej Bartkowiak a je to skoro úplně přesně totéž jako jeho LOVEC POLICAJTŮ nebo ROMEO MUSÍ ZEMŘÍT. T.j. celkem slušné akční scény (a je jich dost!), ale zbytek nestojí za nic.

A konečně LÍBÁNKY jsou teenagerská komedie o dvou mladých novomanželích (Ashton Kutcher a Brittany Murphyová), kteří se vydávají na svatební cestu do Evropy a zjišťují, že se možná vlastně nemají tak rádi, jak si mysleli. Je to X-tý odvar z Y-tého odvaru, který sice není vyloženě "sračka" (takže se nemůžete ani smát tvůrcům), ale ke kvalitě má velmi daleko. Je to v podstatě úplně zbytečný film (a to upozorňuji, že se mi docela hodně líbily PRCI, PRCI, PRCIČKY!).

Premiéry týdne

Jediná premiéra tohoto týdne, kterou jsem neviděl, je švédská policejní komedie POLICAJTI (KOPPS). Prý je docela vtipná, ale Američani už koupili práva na její remake, který bude stát dvacetkrát tolik a určitě vtipný nebude.

Ve zkratce...

Zatímco v amerických kinech slaví úspěchy počítačový film od PIXARu FINDING NEMO (u nás "HLEDÁ SE NEMO", až v listopadu), PIXAR už pracuje na své další podívané, která bude mít českou premiéru až někdy za rok a půl a jmenuje se THE INCREDIBLES. Je to komedie o rodině, jejíž všichni členové jsou superhrdinové s tajnou identitou a režíroval ji Brad Bird, který natočil animovaný film ŽELEZNÝ OBR. Ten u nás bohužel skoro nikdo nezná, protože tu byl uveden pouze na videu, i když je velmi vydařený a zajímavý i pro dospělé. Ovšem mezi fanoušky animovaných filmů vyvolává nové Birdovo dílo značné očekávání. U nás se film bude možná jmenovat UŽASŇÁKOVI, ale ještě se to může pětkrát změnit. První (opravdu srandovní) upoutávku najdete ke stažení tady.

Jeden z režisérů MATRIXu, Larry Wachovski, má soudně zablokován svůj majetek, protože se rozvádí se svou manželkou a jde o spousty peněz. Zábavné na tom celém je, že soud musí mít k dispozici detaily o tom, kdy, jak, za co a kolik peněz Wachowski dostal a jaké smlouvy uzavřel. Tyto dokumenty kdosi ukradl a zveřejnil zde na internetu, takže si tam můžete přečíst všechny detaily a je to skutečně zajímavé čtení!

S MATRIXem souvisí také to, že herec Marcus Chong, který hrál Tanka v prvním dílu, se nedohodl se studiem na honoráři za druhý díl (tudíž v něm nakonec nehrál), následně vyhrožoval vysoce postaveným lidem z Warner Bros. fyzickou likvidací, byl za to zatčen, pak propuštěn a teď podal na Warner Bros. žalobu za to, že nenaplnili svůj ústní slib ohledně jeho učinkování ve dvojce a neprávem ho označují za teroristu.

Premiéra TERMINÁTORA 3 se blíží a pokud neumíte anglicky, už je k dispozici online presskit (t.j. podrobné informace o filmu, natáčení, hercích a tvůrcích).

Možná jste se stejně jako já při sledování starých STAR WARS zamýšleli nad tím, že zbroj imperiálních úderných oddílů je sice pevná ale v některých situacích značně nepraktická. Dnes tu konečně máme důkaz:

Před pár dny se předávaly filmové ceny MTV a cenu za "nejlepšího digitálního herce" získal Glum z PÁNA PRSTENŮ. Přepojili do Austrálie, odkud začal děkovat Andy Serkis (který Gluma "hraje"), načež k němu přišel skutečný Glum, sebral mu cenu a začal strašně sprostě nadávat. Celou tu taškařici si jako MOV můžete v různých velikostech stáhnout tady. V zájmu nestrannosti musím ještě podotknout, že cenu za "nejlepší souboj" vyhrál Yoda a jeho děkování si můžete stáhnout tady.

Kate Winsletová se provdala za režiséra Sama Mendese (AMERICKÁ KRÁSA, ROAD TO PERDITION).

Na této stránce (vpravo) poznáte, jak by mělo vypadat PC skutečného filmového fanouška.

Skoro na závěr: Politický protestsong "I Wanna Take You to a Gay Bar (and Start a Nuclear War)" i s doprovodným videoklipem.

A úplně na závěr: FREE HOT CELEBRITY SEX! Na této stránce najdete necenzurované slavné erotické scény ze slavných filmů. Bohužel, pouze pokud máte rychlé připojení (je to streaming a znáte to: hranatý sex jako by nebyl opravdový sex).

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM: Gay attack!

Navzdory šokujícímu titulku dnešní FFFILM nebude ani tak o homosexualitě, jako spíš o kvalitním filmu, na němž pracovalo nadprůměrné množství...

FFFILM: Obrazy vášně

Dnes bych vám chtěl doporučit film FRIDA o mexické malířce a revolucionářce Fridě Kahloové (Salma Hayeková), který měl premiéru minulý čtvrtek a měl v našich...

FFFILM reloaduje Matrix

MATRIX RELOADED je za týden tady a FFFILM vám na něj aktuálně přinese recenzi. Záměrně nepíšu "exkluzivní recenzi", protože na rozdíl od některých jiných vím,...

Výběr článků

Načítám