Hlavní obsah

FFFILM: Oběti války

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Oliver Stone ve svém filmu ČETA tvrdil, že "První obětí války je nevinnost". To je bezpochyby pravdivá myšlenka, i když v těchto dnech spíš platí "První obětí války jsou bagdádští noční vrátní". A další oběť hned po nich se jmenuje "televizní zpravodajství", protože - přiznejme si to - zpravodajství je poměrně nudné od cca. druhého dne po prvním velkém bombardování Bagdádu.

Foto: Miroslav Pejčoch

Účastníci závodu.

Článek

Novináři, kterým rozumím (tudíž ti, kteří hovoří česky nebo anglicky) totiž nemají o čem zajímavém psát (ti čeští navíc většinou jen špatně překládají ty anglické) a co zajímavého ukazovat. Mnohem zajímavější je to, co si provádějí novináři navzájem a novináři s politiky mezi sebou:

Několik britských politiků včetně ministra zahraničí kritizovalo BBC za to, že svým zpravodajstvím "napomáhá Iráku" a "nechová se jako zpravodaj, nýbrž vytváří novou realitu". Politický zpravodaj BBC Andrew Marr na to roztomile reagoval, že Blairova vláda "je naštvaná, protože kontroluje, kam mohou reportéři jít, ale nemůže kontrolovat, co tam vidí".

To poměrně překvapivě potvrdila i stanice CNN (která je v posledních měsících zaměřena značně víc "doprava" než před pár lety), kde sice reportérka v reportáži z Iráku ukazovala, jak iráčané přemalovali Saddámův portrét červenou barvou, ale odvážně se zmínila o tom, že barvu i štětec dodali britští vojáci.

(BTW, když se o Husseinovi mluví a píše pouze jako o "Saddámovi", nemělo by se logicky o Bushovi mluvit a psát jako o "Georgeovi", případně "Georgeovi W."?)

Stanice NBC dala padáka svému reportérovi, celkem slavnému Peteru Arnettovi (který je naopak už hodně let zaměřen značně "doleva" a mívá z toho problémy). Arnett totiž poskytl v Bagdádu rozhovor Irácké televizi, ve kterém řekl, že americký plán útoku selhal. NBC se za něj nejdříve postavila, ale druhý den si to rozmyslela a vyhodila ho, stejně jako to udělala před několika lety CNN.

Z jiného těsta je investigativní novinář Geraldo Rivera (na fotce vlevo), který je něco mezi Jerrym Springerem a těmi lidmi, co si vymýšlejí "Na vlastní oči". Přestalo ho bavit dělat reportáže o celebritách a masových vraždách a stal se válečným reportérem. Levicovost se mu rozhodně vytýkat nedá, ale poněkud to přehnal s horlivostí, když při přímém přednosu z tábora amerických jednotek nakreslil do písku mapku a šipky, vysvětlující jak a kam se bude americká armáda příští den přesunovat. Pentagon mu za to slíbil, že ho prvním letadlem odlifruje zpátky do Ameriky.

Jacquesu Chiracovi už to zřejmě nebaví, protože je naštvaný "Anglosaským pohledem na válku" a vyzval k vytvoření mezinárodní zpravodajské agentury ve francouzském jazyce.

A mezitím...

Televizní konzultanti radí oblastním americkým TV stanicím, aby využily nálady americké veřejnosti, která výrazně podporuje válku v Iráku. Noviny Washington Post citovaly z "Válečné příručky", kterou společnost McVay Media rozeslala svým klientům: "Okamžitě si sežeňte následující: ... Vlasteneckou hudbu, která nutí diváky plakat, salutovat, běhá jim z ní mráz po zádech! Snažte se o emoce ... Vysílejte pravidelně každý den hymnu, dokud bude válka pokračovat." Průzkum konzultační společnosti Frank N. Magid Associates dokazuje, že Američané nemají zájem dívat se na protiválečné protesty.

P.S: A nejlepší válečné zpravodajství z Iráku má na své stránce tenhle chlapík, který je krade ruské tajné službě.

Premiéry týdne:

Tento čtvrtek mají českou premiéru čtyři filmy a přinejmenším dva z nich stojí za podrobnější zmínku:

 CESTA DO FANTAZIE je japonský animovaný film. Na rozdíl od většiny japonských animovaných filmů, na které jste mohli v našich končinách zaslechnout chválu, v něm ale nejsou malá děvčátka znásilňována mutanty s 27 zelenými penisy (3 x 3 x 3). Nejsou v něm dokonce ani velcí bojovní roboti. Je v něm jenom desetiletá Chihiro, která se dostane do kouzelného světa, potká spoustu divných bytostí a osvobodí zakleté rodiče. To je ale celkem jedno. Je to poslední film Hayao Miyazakiho, který natočil PRINCEZNU MONONOKE (ovšem pokud ji znáte, tak už jistě o CESTĚ DO FANTAZIE dávno víte a těšíte se na tento čtvrtek už měsíce). Měl bych vám asi teď nějak vysvětlit, proč je CESTA DO FANTAZIE tak výjimečný film (a rozhodně ne jenom pro děti - dokonce doporučuji menší děti na něj spíš nebrat), ale ono to dost dobře nejde - právě proto je tak výjimečný. :) Je to po mnoha letech film, který jsem si zařadil mezi ty úplně nejúžasnější filmy, jaké jsem viděl. A vzhledem k tomu, že předchozí filmy na tomto mém seznamu (DEAD RINGERS, FIELD OF DREAMS, THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS) v našich kinech nikdy nešly, máte jedinečnou šanci jít se podívat na tento, který se k nám dostal víceméně náhodou a pouze v pěti kopiích. Jediné, co by vám mohlo potenciálně zkazit radost, je dabing. CESTA DO FANTAZIE totiž u nás bude promítána s českými titulky, ale doteď se mi nepodařilo zjistit, zda bude v původním japonském znění, nebo v anglickém dabingu, který není špatný, ale originálu se nevyrovná a jsou v něm některé zbytečné vysvětlující dialogy navíc. Pokud mi co do kvalit filmu nevěříte, podívejte se na stránku Cinemy, kde jsou krátká hodnocení několika desítek lidí (průměr 97 procent!) a od čtvrtka tam bude i moje dlouhá recenze.

Pokud budete mít po CESTĚ DO FANTAZIE náladu na něco výrazně lehčího (o variantě, že byste na ni nešli, vůbec neuvažuji), můžete zkusit DAREDEVILa. Je to filmová verze několik desetiletí starého comicsu o superhrdinovi, který je slepý (!), ale má tak superdokonalý sluch a ostatní smysly, že má vlastně nadlidské schopnosti. Přes den je právník a v noci se převléká do čertovského kostýmu a vydává se trestat bezpráví svými smrtícími slepeckými holemi. Na rozdíl třeba od X-MEN je DAREDEVIL pouze zábavná podívaná, byť dost "temně zábavná", něco mezi VRÁNOU a prvním BATMANem (tedy prvním Burtonovým). Trikaři se vyblbli, soundtrack je řízný, kamera je divoká a zatímco Ben Affleck v titulní roli je pouze ucházející, hlavní ženská hrdinka (viz foto) se o sebe opravdu umí postarat (t.j. není to obvyklý "přívěšek") a dva padouchové (černý bouchač Michael Clarke Duncan a irský šílenec Colin Farrell) jsou naprosto skvělí. Celé je to dost svižné, nenaročné a pouze 100 minut dlouhé, díky čemuž jsem se bavil o dost víc než u SPIDER-MANa a určitě na to ještě jednou půjdu.

Kromě toho má premiéru poměrně stylový a úmyslně poněkud béčkový horor LOĎ DUCHŮ (strašidelná opuštěná velká loď, hromada mrtvých atd. atd...) a německý psychologický thriller EXPERIMENT, který je jakousi sondou do mozkových procesů vězňů a těch, kteří si na ně dobrovolně hrají (vzdáleně bych ho přirovnal ke KOSTCE).

Ve zkratce...

V prostorách "Paláce Flóra" (u stanice metra Flóra) byl otevřen komplex "Cinema City", který kromě několika klasických kin obsahuje také velkoplošné (a trojrozměrné) kino IMAX. Vstupenky do něj stojí řádově stejně jako do klasického kina (ovšem filmy jsou podstatně kratší). Pokud jste nic podobného nikdy neviděli, zajděte si na 3D dinosaury nebo podmořský svět, ale osobně se víc těším na speciální restaurovanou (ale pořád dvourozměrnou) verzi LVÍHO KRÁLE (někdy přibližně za měsíc) a prý vynikající 3D dokument Jamese Camerona o TITANICu GHOSTS OF THE ABYSS. Upoutávka na něj je tady, ovšem datum jeho české premiéry netuším.

S Cameronem a 3D souvisí i další zpráva: Pro 20th Century Fox bude natáčet celovečerní trojrozměrný hraný film za spoustu peněz. Detaily se tají, ale prý půjde o sci-fi nebo historický velkofilm.

Tady je ke stažení nejnovější trailer na akční podívanou s Chow-Yun Fatem NEPRŮSTŘELNÝ MNICH. Bohužel, ani tentokrát v něm vůbec neuvidíte Karla Rodena, který v něm hraje kung-fu padoucha.

Bushobijec Michael Moore bude po BOWLING FOR COLUMBINE natáčet dokument o tom, jak úzké obchodní vztahy měl až do konce roku 2001 George W. s rodinou Bina Ládina.

A závěrem něco pro starší čtenáře: Určitě už jste se někde dočetli o pornofilmu, který byl natáčen v kulisách televizního pořadu NEVÁHEJ A TOČ. Kupodivu, kdekoliv se o něm psalo, doprovodné obrázky byly vždy nějak záhadně rozostřeny na nejzajímavějších místech, pravděpodobně díky chybě při vyvolávání. Aby vám to nebylo líto, spoustu kvalitních fotek z tohoto díla najdete zde, kde si celou tu taškařici můžete také objednat. Tak neváhejte a už s ním točte!

Reklama

Související články

FFFILM: Animatrix

Dneska se dozvíte něco o opravdu vydařeném animovaném povídkovém sci-fi filmu, o tom kdo chytá Leonarda DiCapria a o nejhorších loňských filmech a hercích....

FFFILM: Asie, někdo se poblije

Jste šokováni názvem? Správně, já taky. Dnes si popovídáme o filmové hrůze z Asie, o zlu z Bradavic a dočtete se o více filmových zajímavostech, než by bylo...

FFFILM: Láska a harmonium

Dnes si řekneme něco o atypické lásce a o akci tak tvrdé, že se nedá přežít. T.j. nebude chybět nic, kvůli čemu normální člověk chodí do kina. Dále nebude...

Výběr článků

Načítám