Hlavní obsah

FFFILM: O raketoplánech a věžích

Novinky, František Fuka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

5. února 2003

Tento týden se jako všechna ostatní seriózní media pozastavíme nad vybuchujícími raketoplány, ovšem v souvislosti s filmem! Dozvíte se taky, že termín "špatný překlad" znamená něco úplně jiného, než jste si mysleli. A premiéry týdne, pár zajímavostí, vždyť už to znáte...

Článek

Hollywood vs. vybuchující raketoplány!

 Katastrofa raketoplánu Columbia dělá samozřejmě problémy mnoha lidem. Naštěstí dělá problémy i hollywoddským filmovým studiím, takže mám o čem psát:

Odvážil bych se říct, že film CORE (česky to pravděpodobně bude JÁDRO) má jeden z nejšílenějších námětů posledních let: Na Zemi začne docházet k různým strašlivým přírodním katastrofám a vědci zjistí, že za to může rozžhavené jádro Země, které přestává rotovat. Proto několik hrdinů nasedne do podzemního stroje a vydají se do středu Země, aby jádro znovu roztočili. Ne, to opravdu není vtip a ten film není komedie!

V upoutávce na tento film (která se v USA již nějaký ten den promítá) se objevuje scéna, ve které je raketoplán (díky zpomalujícímu se jádru) nucen nouzově přistát. Tento trailer byl stažen z kin a studio prohlásilo, že zatím není rozhodnuto, zda scénu odstraní i z filmu (rozuměj: "...zda diváci do premiéry na Columbii zapomenou"). Film CORE bude mít americkou premiéru 28. března, českou někdy v létě.

Kupodivu, toto není poprvé, kdy má hollywood problémy kvůli havárii raketoplánu. Jinými slovy, Hollywood měl problémy kvůli oběma havarovaným raketoplánům. V roce 1985 byl totiž natočen film SPACECAMP. Byl to dobrodružných film o několika pohledných teenagerech (m.j. Lea Thompsonová a mladičký Joaquin Phoenix), kteří si hrají astronauty v takzvaných "Vesmírných táborech" (což v USA opravdu dodnes existuje). Ve filmu se pak jdou za odměnu na pár minut posadit do opravdového raketoplánu na startovní plochu, ale díky náhlé poruše je raketoplán odpálen do vesmíru a mládež se musí snážit, aby se ve zdraví vrátila domů.

Byl to takový nánaročný, zábavný a mírně dobrodružný filmeček (i když dost drahý) a měl mít premiéru na počátku roku 1986. Bohužel, v lednu 1986 vybuchl při startu raketoplán Challenger, film SPACECAMP byl uložen k ledu a když se konečně dočkal premiéry, neprovázela ji žádná reklama a tržby filmu byly žalostné. Dodnes ho prakticky nikdo nezná a hudba z filmů (od slavného Johna Williamse) patří k těm úplně nejvzácnějším soundtrackům, jaké byly kdy vydány.

A přes soundtracky jsme se dostali ještě k jedné věci, související s raketoplány. Na NOVĚ mají nějakého anonymního člověka, který má na starosti vybírání doprovodné hudby k upoutávkám a různým zpravodajským speciálům. Je to člověk, který má evidentně rád filmovou hudbu, dobře se v ní vyzná a vybere vždy tu pravou melodii, která se hodí k daným záběrům (i když ta hudba z Bonda k upoutávce na "Derricka" byla trochu divná). Za opravdu "jemný" (nebo možná "brutální") vtip ovšem považuji to, čeho si 99,9% diváků vůbec nevšimlo: Zpravodajský speciál o tragédii raketoplánu Columbia doprovázela v neděli hudba z filmu ARMAGEDDON!

"Jsem Arogon, syn Alfreda"

Předminule jsem se zběžně zmínil o amatérských českých titulcích, vytvářených většinou pro DivX nadšenci, kteří jsou možná velcí filmoví fanoušci, ale neumí ani česky, natož anglicky.

Ovšem většinu z nich překonává dobrá duše odněkud z Hongkongu, která se (netuším proč) rozhodla opatřit pirátskou kopii anglicky mluveného PÁNA PRSTENŮ: DVOU VĚŽÍ anglickými titulky. Napsat, že tento přepisovatel neuměl anglicky, je značné podcenění toho, co vzniklo. To už ani nejsou "chyby a překlepy", ale samostatné literární dílo. Má teorie je, že to celé vzniklo v nějakém softwaru, který automaticky přepisuje mluvenou angličtinu do textu. Kdyby to dělal živý člověk, tak přeci nemusí mít bůhvíjaké literární vzdělání na to, aby odhadl, že v tomto filmu těžko někdo bude říkat "Bring your pussy face to my ass" . (Ovšem na to, aby šlo o něčí úmyslný vtip, to opravdu nevypadá, protože zdaleka ne všechno je zmršeno tímto způsobem.) Celé to dílo (tedy aspoň ty nejlepší špeky) si můžete přečíst a prohlédnout na této stránce. Ani nemusíte příliš umět anglicky, protože pod každým obrázkem je "černé na černém" napsáno, co v tu chvíli postava doopravdy říká.

Bohužel se mi nepovedlo nijak vtipně dát do spojení vybuchující raketoplány a PÁNA PRSTENŮ. Chtěl jsem si vypomoci aspoň nějakou naivní fotomontáží, ale když nemohou ještě pořád být obrázky uvnitř článku, prostě to nemá ty grády. Nicméně příště už to snad prý opravdu půjde...

Premiéry týdne

Tento čtvrtek má premiéru nic-moc komedie JSEM AGENT (s Owenem Wilsonem a Eddiem Murphym) a nic-moc depresivní britská skorokomedie TENKRÁT V MIDLANDS (s Robertem Carlylem a Rhysem Ifansem). Současně je uváděno také drama Romana Polanského PIANISTA a mysteriózní thriller s Maxem von Sydowem INTACTO. Ani jedno jsem neviděl, ale podle všeho bude oboje lepší, než ty dva filmy, které jsem viděl.

Ve zkratce...

 Steven Spielberg prozradil v rozhovoru pro časopis Empire, že ještě před koncem letošního roku vyjdou na DVD všechny tři díly INDIANY JONESE.

Režisér McG, který právě dokončuje pokračování CHARLIEHO ANDÍLKŮ, bude režírovat hraný akční film na motivy "angličáků" od Mattela: HOT WHEELS.

 Zdeněk Srstka v pořadu "Nikdo není dokonalý": "Ten herec, jak je od krku dolů ochrnutej, jak spadnul z koně. Ten jak hrál toho... Batmana"

Arnold Schwarzenegger se prý dohodl s Jamesem Cameronem, že spolu natočí CRUSADES. Jde o epický historický film z doby křížových výprav, který měl kdysi dávno Arnold natočit s Paulem Verhoevenem, ale sešlo z toho, protože studio Carolco raději natočilo OSTROV HRDLOŘEZŮ (a díky tomu zkrachovalo).

Záležitost "STAR TREK: NEMESIS v našich kinech": Pořád mě bombardujete dotazy, jak to tedy vlastně je. Současný stav je stále neurčitý, ale pravděpodobněji vypadá možnost, že u nás film vůbec v kinech promítán nebude. Pokud přece jen promítán bude, určitě to bude později než v březnu. Ale opravdu o moc nepřicházíte, je to hodně slabá záležitost. Definitivní rozhodnutí se včas dozvíte, pokud se tady zaregistrujete a zařadíte si ten film mezi "oblíbené".

A znovu upozorňuji, že pokud hledáte starší FFFILMy (z roku 2002), jsou tady.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám