Hlavní obsah

FFFILM: na plný pecky podél plotu

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tento týden máme jedinečnou příležitost zamyslet se nad otázkou: Co je to vlastně "dobrý film"? Do našich kin totiž přicházejí současně CHARLIEHO ANDÍLCI: NA PLNÝ PECKY a drama RABBIT-PROOF FENCE.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Abyste byli všichni v obraze: CHARLIEHO ANDÍLCI: NA PLNÝ PECKY (dále CHANPP) jsou samozřejmě pokračováním akční komedie CHARLIEHO ANDÍLCI, které - stejně jako první díl - nemá skoro nic společného se stejnojmenným starým seriálem. No a RABBIT-PROOF FENCE (dále RPF) je drama Phillip Noyceho. Shodou okolností se mi CHANPP líbili a u RPF jsem se hrozně nudil, z čehož jsem mírně nervózní, protože by to logicky mělo být naopak, i když nejsem intelektuál...

Pokud jste viděli první CHARLIEHO ANDÍLKY, stačí pouze říct, že CHANPP jsou úplně totéž, možná o trošičku dražší a ještě víc šílenější (ale opravdu o trošičku). Podobně jako v případě prvního dílu ani tentokrát nemá smysl mluvit o nějakém ději, protože - jak už napsali jiní přede mnou - tento film je o tom, jak hezká děvčata mrskají prdelkami a uskakují před střelami. Režisér, který si fastfoodovsky říká "McG" znovu sestavil svůj film jako mozaiku úplně šílených a kulometně sestříhaných scén, které jsou buď akční nebo vtipné, chvílemi obojí.

Šílenost všech elementů CHANPP je zcela záměrná. Například Bosleyho nahradí jeho bratr, který je černoch (byť je naznačeno, že původní Bill Murray byl snad Bosleyovými adoptován) a otce šikmooké Lucy Liu hraje John Cleese! Ten je také zodpovědný za nejvtipnější scény filmu, ve kterých jde o to, že se Lucy Liu snaží otci naznačit, že je tajná agentka, zatímco otec to pochopí tak, že se živí prostitucí. Výraz v jeho tváři, když mu dcera vysvětluje, že "si to právě rozdala s dvanácti námořníky a musí se jít osprchovat, protože je celá ulepená", je - jak se říká v reklamách na platební karty - "priceless". Nechybí ani několik dalších slavných herců ve vedlejších rolích (nechte se překvapit). Humor je ale povětšinou naprosto puberťácký až infantilní a točí se třeba kolem toho, že se někdo jmenuje "Helen Zaas" (řekněte si to párkrát nahlas). A smál jsem se!

Akční scény (vím, že to píšu už asi potřetí) jsou opravdu úplně šílené, úmyslně naprosto nerealistické a lidé i dopravní prostředky se v nich pohybují způsobem, který nemá nic společného s fyzikálními zákony. Ale je to efektně nastříhané, plné digitálních triků a doprovázeno říznou a srandovní muzikou (zatímco v jedničce hrálo "Smack My Bitch Up" když hrdinky dostávaly nakládačku, ve dvojce uslyšíte při hrátkách s plamenometem song "Firestarter").

Půl hodiny po skončení CHANPP už jsem si vůbec nepamatoval, o čem to bylo, ale byl jsem si jistý, že na to chci jít znovu do kina, koupit si k tomu obrovský popcorn a nebude mi vadit, když mi do filmu bude divák v řadě přede mnou hýkat. Copak tohle není definice dobrého filmu?

RPF (i u nás se film jmenuje RABBIT-PROOF FENCE, ačkoliv to znamená "protikráličí plot") vypráví o pohnutém osudu Austrálců. (Tak se oficiálně jmenují domorodí obyvatelé Austrálie, takže mi nepište, že neumím česky.) Ti byli ještě v polovině minulého století pokládáni bílými Australany za "nižší rasu" a úplně nejhůře bylo pohlíženo na děti ze smíšených manželství. Film vypráví o několika z nich, které utečou z "převýchovného tábora" a vydávají se pěšky napříč celým kontinentem (podél výše zmíněného plotu) zpátky domů (přesněji řečeno do rezervace).

Film řežíroval Phillip Noyce, který natočil pár slušných laciných thrillerů, pár průměrných drahých thrillerů a opravdu dobrý "skoro art film" TICHÝ AMERIČAN. RPF je zručně natočený film. Obzvlášť působivá je hudba Petera Gabriela a herecké výkony domorodých holčiček v hlavních rolích. Přesto jsem se ale celý film strašlivě nudil! Je přece nad slunce jasnější, že děvčátka budou putovat, budou mít málo jídla i vody, budou unavená a cestou potkají pár lidí, z nichž někteří jim pomohou a jiní je zradí. Je jasné, že vedoucí převýchovného tábora jménem Neville (Kenneth Branagh) se je bude snažit "ulovit". Po pár desítkách minut mi začaly ty hypnotické záběry pouště doprovázené hypnotickou hudbou značně lézt krkem. Jestli se děvčata nakonec domů dostanou nebo ne, to nebudu prozrazovat, ale žádného překvapení se nedočkáte a ať to dopadne jakkoliv, poučení "není dobré být rasista" je každému jasné od první minuty filmu.

Prostě, RPF rozhodně není film, který bych chtěl znovu vidět a kdybych mohl, neviděl bych ho až do konce ani jednou. Přitom je nad slunce jasnější, že pokud některý z těchto filmů získá nějaké filmové ceny, bude to rozhodně RPF a nikoliv CHANPP. Stejně tak je mi jasné, že nikdy nemůžu přijít s nějakým "objektivním argumentem", dokazujícím, že RPF není dobrý film. Což také říct nechci. Chci jenom říct, že cesty Boží jsou nevyzpytatelné a CHARLIEHO ANDÍLCI: NA PLNÝ PECKY se mi líbili víc, než RABBIT-PROOF FENCE. No nic, pokusím se o tom ještě meditovat.....

Premiéry týdne

Kromě výše zmíněných dvou filmů se tento čtvrtek dočkáme ještě francouzského snímku STRACH A CHVĚNÍ, což je prý velmi vydařená hořká komedie o Francouzce, zaměstnané ve velké japonské firmě.

Ve zkratce...

Něco pro milovníky extrémně hardcore filmů (čímž nemyslím porno): Viz zde.

BEZ KOMENTÁŘE: Na NOVĚ dávají díl nějakého špionážního seriálu, který se točí okolo staré japonské hry Go. V českém dabingu je to sveřepě vyslovováno "Gou".

Při propagační tiskové konferenci k televiznímu sci-fi seriálu BATTLESTAR GALACTICA (který je inspirován stejnojmenným kultovním seriálem z roku 1978) se představitel hlavní role Edward James Olmos vyjádřil k fanouškům takto: "Prosím, nedívejte se na tento seriál. Kupte si DVD s původním seriálem a pusťte si ho kdykoliv bude vysílán náš seriál. Věřte mi. Nedívejte se na něj. Pokud jste opravdový fanoušek BATTLESTAR GALACTICA, prosím, nedívejte se na něj." Autentickou okamžitou reakci prezidentky kanálu SciFi Channel Bonnie Hammerové přináším v původním znění: "Kill me now!". Tomu se říká reklama za všechny peníze!

Konečně je k dispozici první upoutávka na nový film režírovaný Melem Gibsonem THE PASSION, který má prý extrémně realisticky vyprávět o posledních dnech života Krista. (Ano, vím, Kristus pořád žije, psát mi to nemusíte.) V hlavní roli Jim Caviezel.

Pokud jste viděli KLUB RVÁČŮ a pokud znáte comics "Calvin a Hobbes" a pokud umíte anglicky, tak prostě musíte kliknout sem!!!

Tady je pár fotografií z natáčeného historického velkofilmu KING ARTHUR, který by měl (v produkci Jerryho Bruckheimera) poskytnout realistický pohled na život krále Artuše (t.j. např. Merlin v něm bude, ale nebude čarovat, nýbrž pouze bojovníkům poradí, jak se v lese maskovat pomocí zelené barvy) .

Na adrese www.brokensaints.com byl dokončen obrovský multimediální projekt BROKEN SAINTS. Spíš než film je to animovaný ozvučený celovečerní comics (všechno ve Shockwave Flashi), ale rozhodně stojí za pozornost.

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM o filmech!

Tento týden nás čekají skutečné filmové hody, protože má premiéru pět snímků, mezi kterými si jistě něco najde každý filmový fanoušek, pokud nejde zrovna...

FFFILM: Tichý Američan

Tento týden nás čeká opět překvapivé množství premiér a opět jsem šťastnou okolností většinu z nich viděl! Velká zelená rozhněvaná recenze se tento týden...

FFFILM: Zelený a naštvaný

Dnes si můžete přečíst první českou (nebo aspoň první českou od Fuky) recenzi na toužebně očekávaný megafilm: Je naštvaný, je zelený, je veliký... Je to HULK!...

Výběr článků

Načítám