Hlavní obsah

FFFILM miluje NDR a lásku

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes se musím především omluvit za to, že jsem minulý čtvrtek zapomněl na německou komedii GOOD BYE LENIN, která měla českou premiéru netradičně v pondělí. Všechno zlé je ovšem k něčemu dobré, protože jsem ji v to pondělí viděl a můžu se s vámi podělit o svůj dobrý pocit z ní.

Foto: Jan Kaše

Sušické kino s galerií

Článek

Nestává se často, abych viděl německou komedii. Před pár lety jsem se sice pracovně zúčastnil festivalu německých komedií, který pořádal Tomáš Baldýnský, a na kterém mi žádný film nepřipadal ani trochu vtipný. A nedávno jsem (také pracovně) byl nucen vidět tohle a můžu k tomu říct pouze: "Zlatej Troška!". Ale v pondělí jsem byl na německé komedii GOOD BYE LENIN a moc se mi líbila, i když to vlastně není moc komedie.

Hlavní děj filmu (po prologu) začíná těsně před pádem Berlínské zdi, kdy matka hlavního hrdiny (mladého kluka) dostane infarkt a upadne do kómatu, ze kterého se probere až po osmi měsících. Mezitím padla Berlínská zeď, Německo se sjednotilo a komunismus někam zmizel. Bohužel matka je zapřísáhlá komunistka a když doktor upozorní, že se nesmí ani v nejmenším rozrušit a že jí stejně nezbývá moc života, rozhodne se syn, že jí poslední dny ulehčí tím, že v jejím pokoji vytvoří "falešnou NDR". Nejdříve stačí pár starých novin a sklenic od družstevních kompotů, ale protože matka stále nějak neumírá a dokonce se chce dívat na televizi a vstát z postele, je nucen uchylovat se ke stále komplikovanějším a absurdnějším lžím a vynalézavým řešením.

GOOD BYE LENIN je velice zajímavým skloubením velice smutných a velice legračních scén do jednoho filmu. Netvrdím, že je dokonalý (třetí čtvrtina se dost vlekla) a že bych ho chtěl vidět znovu, ale oceňuji, jak těžké muselo být něco takového natočit tak, aby to fungovalo. A v mém případě zřejmě také sehrálo svou roli, že jsem v roce 1989 byl přibližně stejně starý jako ten kluk a že se mi při tomhle filmu vybavily leckteré z pocitů, které mnou tehdy zmítaly (včetně pocitu, že mám konečně holku).

Za poněkud nešťastnou považuji reklamní kampaň, které vévodí Leninova hlava s kšiltovkou (viz zde), soutěž o zájezd do moskevského mauzolea a různé další "legrační" nápady (byl jsem v pondělí na slavnostní premiéře a party), ze kterých to vypadá, že jde snad o něco ve stylu humoru PRCI PRCI PRCIČEK nebo aspoň PELÍŠKŮ. Nikoliv! GOOD BYE LENIN je totiž hlavně film o tom, jak moc má kluk rád svou mámu a teprve v druhé řadě je to komedie, která sice obsahuje místa, kdy se budete smát nahlas, ale je jich v celém filmu tak 10 minut celkem. Většina scén se nese v duchu "laskavého humoru" ve stylu například FORRESTA GUMPA: Prvoplánovitě humorné to většinou není, ale je to tak absurdní, že se usmíváme. Ale místy taky opravdu smutné.

Pokud nemáte náladu na smutek, tak je tu jediná a naprosto jasná alternativa: Romantická komedie LÁSKA NEBESKÁ od Richarda Curtise. Nejdříve malá odbočka: I když vám jméno Richard Curtis asi moc neříká, je to  "král britských komedií", který napsal scénáře ke ČTYŘEM SVATBÁM A JEDNOMU POHŘBU, NOTTING HILLU a DENÍKU BRIDGET JONESOVÉ. Nemluvě  o tom, že vymyslel Černou zmiji a Mr. Beana. A tento zkušený scenárista se rozhodl napsat a režijně debutovat touto "Matkou všech romantických komedií" (a britských obzvlášť). Podívejte se na obsazení: Emma Thompsonová, Hugh Grant, Liam Neeson, Colin Firth, Alan Rickman, Laura Linneyová, Keira Knightleyová... A další velmi slavní lidé v menších roličkách.

Film nemá ústřední dějovou linii, ale přibližně deset vedlejších dějových linií, ve kterých sledujeme různé podoby lásky mezi nejrůznějšími lidmi. Některé tyto linie se v průběhu filmu prolnou, jiné ne, některé skončí happyendem, jiné ne. Ale ať skončí jakkoliv, je to vždy konec velmi "povznášející" a vyzařující neuvěřitelnou vánoční pohodu. (Celý film se odehrává v průběhu několika předvánočních dnů.)

Jediný problém vidím v tom, že některé z těch děhjových linií jsou skutečně okrajové a ke zbytku filmu poněkud "připlácnuté". Ovšem všechno se střídá velmi rychle a z těch cca. deseti příběhů je sedm vynikajících, tak že se to dá v pohodě přežít a z výsledku jsem byl přinejmenším stejně nadšený jako z Curtisových předchozích počinů. Ona občasná zbrklost dějě prý souvisí s tím, že aby měl film "jenom" dvě hodiny, musel být zkrácen asi o 60 minut, které se objeví až na DVD. Nemůžu se dočkat a nemůžu vám doporučit lepší film s vánoční atmosférou. Když jsem před prá týdny vylezl z kina z pracovní projekce, vyloženě jsem litoval, že všude kolem nesněží a nehrají koledy. A přemýšlel jsem o všech těch ženských postavách, které - i když ne vždycky byly hezké nebo kladné - se všechny chovaly přesně tak, jak by chlap chtěl, aby se ženská chovala. :)

Kromě dvou výše zmíněných má premiéru také "sociální thriller" (ať už to znamená cokoliv) Stephene Frearse ŠPÍNA LONDÝNA a španělská sexuální komedie se zpěvy (ať už to znamená cokoliv) DRUHÁ STRANA POSTELE. Ani jeden z nich jsem neviděl.

Ve zkratce...

Bylo oficiálně potvrzeno, že Steve Martin bude hrát komisaře Clouseaua v nových dílech RŮŽOVÉHO PANTERA. V jednání dále jsou Herbert Lom jako Dreyfus a Jackie Chan jako Cato.

Dotáčky k novému EXORCISTOVI (o jehož problémech jsem psal tady), dostal na starosti Renny Harlin! Těžko byste dokázali najít režiséra, jehož tvorba by se diametrálněji lišila od tvorby původního režiséra Paula Schradera.

Dobré zprávy pro milovníky francouzských comicsů: Připravují se celovečerní hrané filmy RAHAN (ten "pseudo Tarzan" z doby kamenné) a THE DALTONS, což jsou ti čtyři různě velcí padouchové z comicsu Lucky Luke (Luka bude hrát Til Schweiger).

Ve věku pouhých 55 let zemřel včera slavný filmový skladatel Michael Kamen. Nejvíce ho proslavil KRÁL ZBOJNÍKŮ ROBIN HOOD (s Costnerem), série SMRTONOSNÝCH PASTÍ a SMRTONOSNÝCH ZBRANÍ a spolupráce s Bryanem Adamsem nebo Metallicou. Měl už od roku 1996 roztroušenou sklerózu.

Jak píše CNN, celosvětové popularita filmu HLEDÁ SE NEMO způsobila, že podstatně klesl počet pestrobarevných rybek u korálových útesů. Je po nich obrovská poptávka a lidé je chtějí do svých akvárií (pravděpodobně v zubních ordinacích). Následující obrázek s tím nijak nesouvisí, ale proč ho nepoužít:

Demi Mooreová hodlá od Drew Barrymoreové odkoupit práva na CHARLIEHO ANDÍLKY a natočit jeden nebo více prequelů, odehrávajících se v 80. letech, jejichž hlavní hrdinkou by byla agentka Madisonová (kterou ve dvojce Mooreová hrála). Barrymoreová, Diazová a Liuová by s filmem neměly nic společného.

Reklama

Související témata:

Související články

Fašistický FFFILM!

Jak vidíte už z názvu, tento týden končí veškerá legrace a FFFILM se vydává na tenký politický led. Led ještě tenčí, než kdybych byl poslanec a opil...

FFFILM zabil Billa!

Premiérou tohoto týdne je nový film Quentina Tarantina KILL BILL. Pro některé diváky je to navíc premiéra roku, desetiletí, případně tisíciletí. A nezáleží...

FFFILM odhaluje!

Dnes odhalíme jednak záhadu červených teček v KILL BILL a jednak záhadu rostoucího počtu sebevražd v České republice. Řekněte upřímně: Který jiný filmový...

Výběr článků

Načítám