Hlavní obsah

FFFILM: Jak na nový rok, tak jindy

Novinky, František Fuka

Občas se stane, že člověk něco očekává a stane se pravý opak. Například očekáváte, že ceny v obchodech klesnou, v Grozném nic nevybuchne, nebo že FFFILM k Novému roku končí, a osud vám pak přichystá nečekané překvapení. Ano, je to tak, FFFILM je stále (znovu?) tu, i když se mi bohužel nepodařilo vymyslet takové téma, aby dnešní vydání mohlo mít titulek "Jsem v Právu".

Článek

Proto jsem se musel spokojit s titulkem "Jak na nový rok, tak jindy", který sám příliš nechápu, ale snad si v něm všichni něco najdete.

Z technických (a zatím prý dočasných) důvodů nejsem schopen vkládat přímo do textu fotografie, takže nezapomeňte po přečtení textu kliknout na "Fotogalerii", ve které jsou nejen fotografie, ale i texty, které tvoří samostatné minipříspěvky.

Ve čtvrtek neumírejte

...Přišli byste totiž o premiéru nejnovějšího dobrodružství Jamese Bonda DNES NEUMÍREJ. Co k němu říct?

Pochopitelně i tentokrát jde o geniálního megalomanského zločince (a multimiliardáře), který chce ze své superzákladny (z ledu) ovládnout svět pomocí laserového satelitu. Tedy nic nového pod sluncem. Než ho Bond zlikviduje, musí se vyspat s několika pohlednými herečkami (Halle Berryová, Rosamund Pikeová) a vyměnit si s nimi několik pubertálních sexuálních dvojsmyslů. Tedy opět nic nového pod sluncem. Ale to je celkem pochopitelné. Bond má svoje fanoušky a není radno je provokovat změnou základních elementů příběhu. Přesto se dočkáme celkem podstatné inovace, spočívající v tom, že Bond je hned na počátku polapen Severní Koreou a několik měsíců mučen a neholen, takže vypadá trochu jako Robinson Crusoe (kterého mimochodem Brosnan kdysi hrál). Pak je osvobozen, ale jsou mu odebrány dvě nuly, takže se vydává pomstít na vlastní pěst.

DNES NEUMÍREJ obsahuje více odkazů na předchozí bondovky, než je zvykem. Například Halle Berryová se vynořuje z vln stejným způsobem a ve stejných plavkách jako Ursula Andressová v DR. NO, v laboratoři nového "Q" jsou vystavena udělátka z předchozích bondovek a skutečný fanoušek si jistě všimne mnoha dalších a dalších odkazů a náznaků.

Na druhou stranu byla ovšem spousta věcí ve filmu zmodernizována. Počínaje úvodní písničkou od Madonny, která už nás bombarduje nějakou dobu ze všech stran a kterou si pořád nějak nedokážu představit jako doprovod k bondovce, přes okatě digitální triky, evokující ze všeho nejvíc nové STAR WARS, až po "hypercool, téměř sci-fi prvky", jako je neviditelné auto (které by opravdu nikdy fungovat nemohlo - zamyslete se nad tím) nebo změna identity jako z TVÁŘÍ V TVÁŘ. A proč je na konci ten hlavní padouch oblečený jako RoboCop? A jakto, že šéf CIA rozkazuje jihokorejské armádě? A proč se mi od začátku ti dva zlí asiaté pletli?

V posledních bondovkách ve mně sílil dojem, že jde vždy jen o (většinou slušné) akční scény Vice Armstronga, slepené dohromady dost nudným dějem. Nepřišlo mi, že by DNES NEUMÍREJ z tohoto trendu vybočilo a navíc se v něm po úvodních titulcích déle než hodinu žádné akční scény nedočkáme (pokud nepočítáme mírně neklasický šermířský souboj), takže se nedivte, že mi režie Lee Tamahoriho (NA OSTŘÍ NOŽE, JAKO PAVOUK) nepřišla nijak zajímavá a nejlepším novodobým Bondem pro mě nadále zůstává ZLATÉ OKO.

Pokud se ale podíváte na hodnocení ostatních, kteří už film viděli, tak zjistíte, že se film většině z nich líbil víc než mně. A je bez debaty, že DNES NEUMÍREJ mělo v zahraničních kinech slušný úspěch a zůstává v podstatě jediným artiklem, který udržuje při životě studio MGM.

Premiéry týdne

Kromě DNES NEUMÍREJ má tento čtvrtek premiéru také velmi zvláštní Soderberghův film HOLLYWOOD, HOLLYWOOD, o kterém jsem se rozepisoval ve FFFILMu před pár týdny. Ovšem jestli ve chvíli, kdy toto čtete, onen FFFILM někde online existuje, to netuším. Pátrejte...

Ve zkratce...

Ian McKellen rozhodně popřel zprávy, že by měl hrát profesora Brumbála. Ale vyjádřil se, že by si v HARRY POTTEROVI rád zahrál nějakou jinou postavu.

Bude se natáčet pokračování třeskuté komedie DEUCE BIGALOW - DOBREJ GIGOLO, ve které se Roy Scheider vydá do "akademie pro gigoly, něco jako Bradavice".

Kvapem se blíží česká premiéra PÁNA PRSTENŮ - DVOU VĚŽÍ, takže se zkuste podívat třeba na stránky Andyho Serkise, který "hraje" Gluma. Je tam spousta zajímavého čtení a fotografií z natáčení.

Co říká James Cameron o TERMINÁTOROVI 3? "Že s tím filmem nechci mít nic společného, to jsem se rozhodl už dávno. Už když jsem dokončoval TITANIC, řekl jsem jim, že to dělat nechci. Ale Arnold na mě pořád naléhal a snažil se mě přemluvit. Nakonec jsem mu prostě řekl 'Tak jdi a natoč to. Je ti souzeno ho hrát a mně se do toho prostě nechce. Já jsem už řekl všechno, co jsem chtěl říct. Jestli přijdou s dobrým scénářem a zaplatí ti spoustu peněz, nerozmýšlej se.' Takže jsme pořád dobří kamarádi. Je to zvláštní, v koutku duše doufám, že ten film nebude stát za nic, ale Arnold je jeden z mých nejlepších přátel a přeju mu, aby se to podařilo. A taky chci, aby ten film byl kvalitní a dějová linie pokračovala."

A to je nejdůležitější - aby linie FFFILMu pokračovala i v roce 2003.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám